Berat bayi 7 bulan

Berapa berat baby yg sesuai untuk usia 7 bulan n berapa berat baby ibu2 skrg? Anak sy susah betul nk bg makan, berat badan dia tk naik2 sejak usia 6 bulan

10 Balas

Anak saya 6 bulan lebih berat dia 8.5kg. 9 bulan timbang hri tu 9.5kg. Naik sekilo dalam msa 2 bln lebih, tapi skrg dia fasa lasak, n makan hanya 3/4 suap je kalau nasik,sya jenis tak memaksa,tapi dia susu agak kuat. Anak saya kalau nasi + lauk2 ssh sikit nak makan, tapi kalau saya buat finger food tu dia suka, dari situ saya letak nasi dalam tu, blend skli. hehe try la sis, ataupun boleh try perkenalkan cheese ke santan dkat anak. Atau pun try slow2 tukar texture nasi, anak saya masuk 7 bln dia x suka bubur sngt, dia suka nasi lembik, skrg ni 9 bulan +, nasi dia makan, nasi yang sllu sy n hsbnd makan

2w ago

Oh buat finger food ye. Boleh try ni. Anak sy mmg susah betul nak bagi makan. Try buat dessert sum sum tu pun dia tk berapa makan. Pening maknyaaa

anak saya 9 bulan berat 6kg ngam ngam sangat sangat susah makan selepas 7 bulan. berat lahir 2.5kg sahaja. mandi saya pakai sabun cacing untuk anak saya. saya ada bagi makan vitamin untuk anak saya vitamin jenis titis dalam mulut memang khas baby punya saya beli kat pharmacy tanya doc dalam pharmacy tu. sekarang anak saya kuat makan. baru ada selera makan. masa checkup 9 bulan berat 6kg memang ngam2 dekat graf.

2w ago

Anak puan laki ke pompuan? Boleh cuba jugak beli untuk anak sy. Thanks ye puan

anak sy 6bln lps makan baru la berat naik dalam 6.4kg..skrg dh 7bln xtau la plk berapa berat dia..lama dh x timbang tggu 9month nnt next checkup 😂 sy ada bg vitamin seven seas dalam susu dia..sehari sekali since umur dia 3bln sbb masatu berat susah naik dan kurg mnyusu..skrg nmpk ok sgt dia selera makan..sng nk membuang jgk..dan susah nak demam@flu..

2w ago

Semua farmasi ada jual ke vitamin tu ye. Sy pun nak try bagi untuk anak laa. Sebab dia tiap2 bulan mesti selsema, dengab makan pun kurang.

bukak buku anak. tengok graf berat. terang lg nyata ada tulis dalam tu puan. roughly berat normal +4.3kg dr berat lahir

2w ago

Hee. Baik puan. Sy baru lepas tengok, tak terpikir la pulak sebelum tanya

anak sye preterm klw ikut birthdate dh sethun klw ikut edd bru 10bln.. lhir 1.6kg now dh 10kg..

2w ago

Alhamdulillah. Betul2 banyak berat anak puan naik ye. Semoga anak puan membesar dgn sihat fizikal dan mental

hai sis..kalau graf baby tu cantik xda msalah tu sis..yg penting BMI si kecik tu normal..

2w ago

Alhamdulillah, time cucuk 6 bulan berat still ok. Cuma skrg nampak badan makin susut, tu yg risau

anak sy pn sama dh setahun sbulan pn ssh mkn..berat dia 6.9..tp doktor syok kn pediasure

2w ago

yee

Tak silap sy dkt bku biru ada graf boleh detect kalau normal ke x ke kurg berat dll

2w ago

Haah. Ye, cuma rasa risau bila tengok anak2 org lain chubby2 anak sendiri kecik je

Anak sye dlu berat 6 bln 7.1kg.. 9 bln 8kg.. x naik byk

2w ago

baby mkin lasak, susah nak naik byk..

tapi sy campur kn susu dia n nestum baby

2w ago

Sama saya jugak. Cuma sy buat 3:1. 3 scoop susu, 1 scoop nestum