Nama baby

Ibu2 yang beragama Islam.. Maaf nak tanya nama yg kita pilih untuk baby kan.. Perlu ka kita buat senarai beberapa nama Dan tunjuk kat ustaz dulu utk dipilih nama yg sesuai utk baby?? #firstbaby #firstmom #ingintahu wajib ka?

7 Balas

Tak perlu pun. Asalkn ada maksud. Tpi kwn sy masa bersalin suami dia tanyekan org2 yg tabligh mcm tuh eah dia cuma tanye nama utk bayi perempuan. Anak dia. Pastuh terus letak nama baby tuh. Tpi bebetul nama islamik. Fatimah zahra tak silap nama baby tu. Klau nenek sy dia tak bagi anak2 dgn cucu2 dia pilih nama anak dorang. Nenek yg nak letak. Tapi nnti nama fatimah, aminah, kassim, kamil, hajar, siti, fatonah. Tuh smua nama sepupu sy dan umur semua lebih kurang. 25-30 😂 nama sy lain sikit sbb mak sy keras kepala. Gaduh dgn nenek. Penat mengandung 9 bulan, beranak tetbe anak nak ikut nama dia bagi

2y ago

kalau saya jadi mak puan pun saya kecil hati.

kalau sy memang dah awal² pilih nama yg ada maksud baik. sy akan cari nama utk baby boy dan girl. jd lepas bersalin dah tak pening² fikir. suami sy pun ok je nama yg sy pilih

xperlu pon. pilih je nama yg ade mksd yg baik2. kalau nak ltk dua tiga nama, gabungkan mksd nama, nnti dpt la maksud yg baik2. bincang dgn husband je sudahh.

terpulang atas kita sendiri awak. if awak nak minta pendapat boleh je. if xnk pon xpe. boleh je search nama baby berserta maksod yg baik.

saya tak buat pulak macam tu. tapi kalau puan nak buat bagus jugak. sedikit sebanyak anak dapat nama yang maksud baik2.

Terpulang. Kalau saya takda pun asalkan nama tu ada maksud yang baik. Bukan sebab nama tu cantik je .

terpulang.. tp pilih nama yg ada mksud yg baik²..