Kira gerak baby

Hi ibu2 semua, nak tanya biasa habis kira gerak baby pukul berapa? Saya biasa pukul 2-3 macam tu baru cukup 10 kicks. Masa saya pergi check up dekat KK, ada sorang ibu hamil ni kena tegur sebab habis kira pukul 12 lebih macam tu. Nurse cakap terlalu awal utk cukup 10 kicks sebab baru dalam 4 jam macam tu. Dia suruh pergi hospital sebab takut baby lemas ke apa. Saya pulak confius 😅

2 Balas

Nurse saya ajar kira mula2 15 minit 1x..pastu naikkan 30 min 1x..kalau dlm tempoh 30 minit dh gerakan banyak..hanya kira 1x saja dlm tempoh tu..saya selalunya abis petang..pastu nurse suruh pantau smpai ke mlm..klu kurg bergerak malam..refer hospital

Klu sy average complete kick 10x pkul 5pm keatas. Kiraan yg betul is mula dari 9am, klu ada repeat kick within 30 minit kira 1x. So dlm sejam max kick is 2x. Bila dh dekat due complete 10x kick dlm 7pm mcmtu. As long xlepas 9pm should be ok.

2y ago

sama cara puan dgn saya