Buat Nt scan

Ibu2 semua buat tak NT scan ni? perlu ke tak? ke boleh skli masa detail scan je.

5 Balas

saya buat. nak kata perlu atau tak tu, berbeza untuk setiap pregnancy. better sis minta pendapat doktor yang monitor sis bila gi next check up. doktor akan ambil kira faktor umur, sejarah keluarga, sejarah previous pregnancy etc. tak sama. NT scan ni dia kira ketebalan cecair belakang tengkuk baby, and benda tu jadi indicator untuk chances baby tu ada trisomy syndrome atau tak. accuracy dalam 70-80%. selalunya kalau finding abnormal, doktor akan advise buat further checks macam NIPT/NICC atau maybe amniocentesis nanti. NT scan ni boleh buat dalam range 11 - 14 minggu je, jadi kalau nak buat better consult doktor cepat2. detail scan pula tengok organ2 baby complete, normal-shaped atau tak. kadang kalau kes down syndrome ke, kalau mild, even bila buat detail scan doktor boleh terlepas pandang, dalam kes mcm tu kadang NT scan lebih accurate. detail scan pakar MFM je boleh buat. boleh buat mula 18 minggu ke atas.

NT scan untuk detect down syndrome ,patau syndrome and edward syndrome. Kalau details scan, benda ni tak dapat detect dah, dia more tu organ dalaman, luaran, jantung otak paru dan buah pinggang baby. Ada baby yang ada syndrome tapi alhamdulilah organ dalam luaran semua okay.

10mo ago

💯💯💯

tak perlu unless you ada keturunan down syndrome or apa2 syndrome lah. boleh sekali kan waktu detail scan nanti je

saya buat je , baru dua hari lepas . alhamdulillah semua okay excited sebab first baby 🤭

Sy anak pertama dan kedua tkbuat pun