Susu Badan

Ibu2 sekalian, apa yg ibu2 amalkan utk perbanyakkan susu badan? #ingintahu #firstmom

1 Balas

1. elakkan minuman yang ada caffeine mcm kopi, teh.. yang ada alcohol (non muslim).. 2. banyak kan makan sayur-sayuran.. jaga pemakanan.. 3. banyakkan minum susu, horlick, sy dulu minum vsoy multigrain jugak.. 4. pam susu sejam sekali.. atau setiap kali lepas anak menyusu, pam, kosongkan kedua dua breast.. mmg jenuh.. tp terpaksa.. sbb susu bdn ni demand and supply, lagi banyak keluar, lagi banyak susu yg akan badan produce.. ni yg sy amalkan lah.. sbb sy awal2 anak mix bf dgn fm sbb kuning.. susu bdn drop.. amek mase nak naikkan balik susu bdn..

3y ago

turun.. tp sbb saranan doktor saya mix tu.. awal2 tu anak sy ade masalah latching.. anak xnak breast ibu.. berat bdn baby turun.. genab sebulan baru anak sy pandai isap susu bdn.. tu pun hari2 sumbat puting bdn kat dia.. nangis2.. tp terpaksa lah buat mcm tu.. start tu baru anak slow2 kurang fm.. biase nye anak kuning ni bg bf je.. cuma kena kejut dia setiap jam.. even malam.. sbb baby kuning kuat tidur.. nak turun kuning, baby kena kencing berak.. kalau kasi fm takut baby nipple confuse pulak.. 😅 cabaran betul jd mak ni..