Pil perancang atau iucd/iud ?

Hi ibu2. Nak tanya pengalaman ibu merancang. Mana pilihan ibu? Pil perancang atau iucd/iud? Saya nak amek pil perancang tapi doctor advices better pakai iucd/iud. Mana lebih berkesan dan mana yang ada risiko lebih tinggi ya? TakNak cucuk depo sebab baca banyak sangat kesan negative nya. Jadi yang mana lebih elok ya? Atau ada cadangan lain? Mohon share pengalaman Terima kasih ❤️ #firstmom #ingintahu

1 Balas

sebelum sy pregnant yg sekarang ni,sy ambil pil perancang. setiap kali ambil pil di klinik,bp sy selalu tinggi. nurse cadangkan sy pakai iucd,tp sy tak nak. sy teruskan ambil pil perancang ja. lepas 6 bulan sy stop makan pil,sy pregnant yg sekarang ni