anak 2tahun 9bulan dah 5hari tak yak..adakah ini normal??tolong ibu2

hi ibu2 nak tanya anak saya 2tahun 9 bulan dah 5hari tak yak...adakah ini normal??kentut semua ok..kencing dia macam takot2 setiap kali nak kencing dia akan lari kehulu kehilir..adakah saya perlu risau atau normal untuk anak yang bru start naik potty train???#ingintahu #firstmom #pleasehelp

4 Balas

Actually mmg normal awak. Tp kan sampai dah 5 hari tu mcm kena berjaga2 sahaja. Anak mkn okay x? Minum susu okay? Kadang2 kan ada budak nie anxiety tau. Die x nk makan die x nk minum sbb die x nk potty training. Itupun x bagus. Awak potty training jgn paksa2 dan jgn marah2 anak. (kalau x de okay lah) .Kena byk pujuk anak dan berckp2 dgn anak supaya die pergi pee dan poo dlm toilet atas usaha die sendiri. Mcm anak buah sy pun pernah juga mcm nie. Siap pergi geledah bilik cari diapers untuk poo. Lpas dah dpt diapers baru die boleh poo. Kesian juga, tp nk x nk kena ajar die juga.

5 hari x membuang x normal sis, risau sembelit je, dia takut2 nk kencing sblm ni ada marah dia ka sis klo terlepas? Klo nk ajar potty train elok ajar bila ank dh ready. Sis pun x stress. Tanda ank dh ready potty train bila dia sendiri selesa ddk toilet bowl, cari yg comel2 atau design yg dia suka.

Tak normal. Boleh sakit nanti sebab terlalu lama tak membuang sebab anak dah makan makanan dewasa. Maybe anak geli dengan najis dia

taknormal