Ibu2, boleh ke saya makan tempoyak mentah. Usia kandungan 9minggu? Ada kesan tak dkt baby?

2 Balas

Alamak sbb soalan ni sy pun jd tk pasti, sedangkan sy sendiri pun main telan je sambal tempoyak (kira tempoyak mentah la kan cuma tempoyak tumbuk dgn cili sekali) sampai dah 32w ni. So far baby okay. Rasanya makanan mentah yg macam ikan, daging, telur je yg perlu risau.

Rasanya takda masalah jika yakin dgn tahap kbersihan penyediaan tempoyak tsbt. Yg patut dielak, makanan/minuman yg terdedah kpd bakteria sperti susu tdk dipasteur, makanan panggang dan jus2 buah.