GDM in week 16

Hi ibu semua, harini sedih sgt sbb dapat call dari KK sangkut lepas minum air gula 8.1. Rasa kecewa sbb saya memang jaga pemakanan. tak makan and minum manis sepanjang pregnant. Harini air mata macam hujan tak boleh stop. Nak minta ibu2 semua doakan saya dan baby baik2 sahaja ya. Ada ke yg dah minum air gula dan dapat result ? #advicepls #firsttimemom

9 Balas

Hi awak. Jangan fikir sangat okay! Saya pun gdm masa week 13. Same case saya jarang makan dan minum manis even dr sebelum pregnant lagi. Agak terkejut memula mcm mana boleh sangkut. Tapi first BSP results semua okay. Alhamdulillah doktor cuma suruh jaga makan je. Maybe kencing manis sbb hormon pregnant. Jangan stress and fikirkan sangat. Ikut je doktor and nurse punya nasihat. Kuat untuk baby okay! 😘

positif ja sis. sy ada gdm seawal 8w. syukur sy xda stress @ kcewa. kdg bkn sbb x jaga mkn. tp sbb hormon kita brubah. alhmdulillah tiap kali bt bsp result ok. sy kdg mkn manis jgk. mkn kek,mkn dessert. tp control la. n sy elak mkn mlm. last mkn pukul 6. mkn beras perang brand jasmine. jgn la tbawa2 dgn vibes org yg stress/kcewa sbb gdm. chill ja sis. sy pun 1st mommy 🫶🏻

1y ago

cek gula dlm darah. yg tebuk dkt jari tu. kena bt 4x sehari. sama ada sbulan skali @ 2mggu skali. nnt kena rekod dlm buku pink. klau ada org ada gdm mmg kena pantau gula dia smpi la nak waktu bsalin nnt.

Sabar ye sis, in shaa allah kawal pemakanan je, malam2 jgn mkn lewat pstu tdo awal klau boleh.. sbb sye pun pnah kne gdm just on diet mse 1st pregnancy tpi brnk sblum due , second ni xpasti lg ..

Sabar taw.. Kalau gdm ulang alik Kk seminggu sekali je kalau x silap.. Sy ni pregnant dpt darah tggi.. Selang sehari wak ulang alik Kk.. Down sgt rse.. Mcm2 nurse ckp kt sy😓

1y ago

Mula tu sy xboleh terima sy ade darah tggi... Sbb sblum ni xde mslh pon.. Mgkin sbb pregnant kot

sy 28 weeks nanti baru minum air gula nurse kk sy inform.. hopefully sis dipermudahkan urusan inshaAllah semua baik baik shja

sy first baby start kena gdm jgk masa 11week haritu . skrg ulang alik klinik sebulan sekali

sy minum air gula haritu 25/1. smpai skg xda call dri kkia. harap2 la tak sangkut🤲🏻

Sya pun sma ada gdm ..mkan ubt dan insulin malm

1y ago

Sya pun tukar beras faizal tu ..sya bru minum susu wildan juga

Cuba banyak kn minum air kosong ye.