Persediaan balik rumah

Hi ibu sekalian. Saya bakal menimang cahaya mata pertama. Boleh kongsikan macam mana persediaan kalian masa nak balik rumah selepas bersalin? Mandi dulu tak? Bersihkan diri dengan lap² badan sahaja ke? Persediaan balik bersalin czer/normal.#SeriusTanya #ingintahu #firstmom #bantusharing

23 Balas

Off course mandi. 😀Tiap2 hari mandi selepas czer. Saya 2 hari di wad slps czer. ada waterproof tape tampalan di kesan czer. So, mandi lah dgn tenang dan slow motion di wad.

sebelum bersalin mandi air suam, sy bersalin tgh mlm, jd awal pagi sblm doc round ward tu sy mandi dulu air suam. banyak darah awak tak rasa bersih kalau sekadar lap

mestilah mndi. sbb bukan lpas bersalin terus bleh blik. kena tggu dlu. mcm hospital sy semua paip sedia cold n hot. jd sy ambik tgh2. suam je air dia

Sy czer. Sy mndi dlu sblum blik. Cuma lpas brsalin tu xleh nk mndi la sbb x larat lg nk bgun bjalan. Cuma xdela syampu sbb xlarat nk mndi lma2.

Bila dapat tau boleh discharge, Saya mandi dulu. Tunggu2 dekat mangrib jgk surat siap. Sampai rumah pun dh malam, Saya dh xmndi kt rumah.

Sy bersalin czer..sy mandi mcm biasa.doc pesan kne mandi bersih2 supaya segar..cuma tempat czer tu lap bg kering dgn towel yg serap air

Saya czer.. hmm hari nk discharge baru mandi-mandi.. 🥲🥲 seriau juga tapi bila fikir saya dua hari tak mandi saya gagahkan jugak

Saya bersalin czer Sblom balik rumah mmg saya mandi dlu shampoo rambut apa smua 😂 Xsuka bdn busuk2 bau darah ..

4hari duduk wad, Hari kedua kat wad saya dah mandi. 2kali sehari pulak tu. Kena pulak musim panas haritu. Fuhh

sy lepas balik bru mandi tak berani mandi takut dkt luka czer