Tidur pagi

ibu mngndung bleh tak tidur pagi ? sy 28 minggu slalu sgt mengantuk pada waktu pagi walaupun malam dah cukup tdur , ad org cakap tkboleh tidur pagi sbb nanti susah beranak btul ke ? #bantujawab #firstmom

14 Balas

Tak payah dengar cakap orang sis, saya paling benci dengan "petua orang dulu2", saya duduk dengan mertua memang seksalah, itu tak boleh, ini tak boleh kadang2 tu sampai bergaduh, mertua selalu cakap orang mengandung ni kena aktif kena banyak buat kerja biar senang bersalin masalahnya dia cakap macam tu dari awal pregnant lagi, kita punya alahan mual2 dia tak ambik kisah pun yang ada kena perli, mmg dalam rumah mertua tu saya sorg yg tinggal, 4orang anak2 dia semua hantu, iyelah anak ramai tapi harapkan menantu buat semua kerja dengan alasan mengandung kena banyak buat kerja even dah preggy 8month pun dia harapkan saya sorg saja, pernah masa tu hujan, mertua dari dapur panggil saya suruh angkat kain, walhal anak dia sedap baring sambil main game, saya ni nak bangun pun susah lagi2 mertua suruh berlari angkat kain, paling kelakar bila suami saya ada, masing2 berlakon suruh saya rehat lah, baring lah last2 saya mengadu semua ke suami Alhamdulillah suami faham dan menyebelahi saya and skrg mertua tak berani dah usik saya kadang2 je dia minta tolong tapi saya tkdelah duduk saje2, tolong juga mana yg mampu, jadi sis jangan dengar cakap org and fight je untuk diri sendiri💪🏻

4w ago

sama sis anak2 mertua semua lelaki, yang bongsu je perempuan, tapi itu bukan kredit ye untuk diorg bersenang lenang dekat rumah, lelaki ke perempuan ke sama je kena pandai buat kerja rumah, kalau diorg nak jadi raja biar mak diorg sendiri yang urus jangan susahkan menantu, kita bukan pembantu, mana yang patut kita tolong, kita tolong, saya senang je diorg buli saya, saya bagitahu suami😁

saya pun mengalami. selagi puan Suri rumah, ok ja. jangan tidor kat ofis dah la 😬. tapi kalau bab mudah atau payah melahirkan tu kadang ada orang betul ada orang x pun. saya aktif gila masa anak no2. buat kerja macam2. xhenti2. rehat time tidoq malam ja. last2 susah jugak beranak. anak no3 dengan no4 ni, sama ja peel, mengantuk pagi2. lemau ja badan. nasib la suami faham sebab kalau time xpreggy, saya jenis cergas buat kerja. so dia yang tolong saya settle kerja rumah, jaga anak time saya dok malas2 tu. bendanya bukan dibuat2. memang mengantuk tu macam xtidoq seharian. 😂. ada waktu2 tertentu ja yang segar Dan boleh buat aktiviti normal. xsabar nak melahirkan sebab nak jadi normal balik. selalu bila baby keluar, terus jadi diri sendiri semula. alhamdulillah

fham sngat situasi tu..time prengnat ni dia pnya ngntuk mcm x tdo shari..mitos je sis.. sya time prengnat orng tua² n husband lrng btul sya tdur pagi..tpi sya tdur je snyap² x than🤭... sya tdur pgi² bngn lmbat.. alhamdulillah bby snng sngt kluar..sakit contraction tu x lama.. sis bnyak je berdoa pada Allah minta dipermudahkan bersalin.. nak hjung² brsalin tu sis buat senaman jlan itik..itu pn mmbantu jga.. smoga dipermudahkan urusan sis bersalin nnti

4w ago

Aminn trimakasih sis

xyh dgr ckp org sgt sis .. atas diri sis, penat tidur rehat, lapar mkn, bosan kluar jln .. simple, nanti nak dkt 36 37w boleh start exercise, utk mudahkan bersalin .. naik turun tgga, berjalan byk, pemakanan pun kena tgk yg boleh mudahkan bersalin 🥰👍

sya 28week mmng tk lena tdo mlm . kjp2x bgn p tnds . kdg tu sakit belakang . lepas subuh je msti suami suh smbung tdo balik . suami pulak pesan kenape nk dngr ckp org . penat rehat rase nk tdo tdo .

Sy nie dri awal tau prgnnt die punye mengantok tu mcm kerja mlm.. Klau sehari sy tak tido siang kepale teros skit sngt mcm nak pecah.. Paling tak mesti nak kene tido dpt lelap kejap pon takpe..

saya setujuh,tak paya dengar cakap org,banyak kan membaca tentang kehamilan ...jaga pemakanan .. xya nk stress2..tdur jee klau nak .. mengiring sebelah kiri baru selesa heheh

boleh je sis.sy tdo je lps husband n ank g sekolah..klau x tdo lg penat bdn rasanya..sbb mlm kita x lena sngt nak tdo.baby aktif.