Baby newborn nafas berbunyi dan selalu batuk

Ibu ibu, mohon bantu sy. Anak sy 29 hari, saya bf + fm. Setiap kali menyusu anak sgt2 susah nak sendawa. Saya pernah usap blkg anak sampai 40 minit pun taknak burp. Jadi saya selalu mengiringkan anak saja. Lepas menyusu, anak sy akan batuk dlm 2-3 kali dan jeluak sikit susu. Nafas anak kadang berbunyi “grokk” mcm tu. Anak tak selsema, cuma batuk dan nafas berbunyi sahaja. Adakah itu simptom anak sy ada kahak? Tq ibu.#firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Ank sy kdg2 lmbat burp.. sy akan dukung n tgikan kpla dia dlm 30 minit n try utk burp kan ank lg.. dia akn burp insyaallah.. dah burp bru sy bari gkan dia n mengiringkn badan dia.. kerap sapu minyak bayi jg ya..

Anak saya pun sama sis. Bawak pegi klinik rupanya ada hingus. So saya dengan suami kerapkan sedut hingusnya. Alhamdulillah takde bunyi krok krok time susu or tidur. Batuk pun semakin membaik