Cara2 Cuci botol susu dgn baik

Hi i nak tnya, cuci botol susu ni dgn kaedah yg mana untuk kill bacteria? Ada org kata rebus air didih ada org kata tk elok boleh rosak botol. Sehari sekali ke rebus tu? Or ada org guna cara sterilize pakai mesin tu.. entah la saya ni ghisau dhla ocd #firstmom

1 Balas

Tang rebus/sterilize tu ikut jenis botol sis. PPSU dia tahan panas tp takleh rebus lama2 & suhu pun kena jaga. Kalau pp mcm skrg Dr. Brown & avent tgh ada lawsuit botol tu tak selamat for baby bila kena panas. Botol2 lain kena study more. Saya malas nk pening2 guna glass bottle je then sterilize. Botol pp saya basuh biasa je sbb jarang pakai tp simpan dlm bekas khas botol baby yg bertutup then bila kering terus pasangkan siap2