Vaksin Dan buku pink

Hye mummy semua 🤗🤗🤗...saya pregg dah 6 minggu tpi blom buat buku pink lgi sebb KK suruh scan luar dulu...saya dh g scan tpi klinik swasta suruh dtg lgi 2 minggu sebb aritu bru nmpk kntung je... Tpi selasa ni 17/8 saya kena g vaksin,soalan saya sekrgtime nk vaksin Tu diaorng minta tak buku pink?. #pregnancy #ingintahu

14 Balas

Skrg vaksin dh blh seawal 12 minggu, ada guideline terbaru disebabkan risiko ibu mengandung plg tinggi semasa 2nd dan 3rd trimester. Utk kandungan kurang dr 12 minggu, dptkan nasihat doktor dulu. Klu doktor kata okay, boleh pergi. Sbb kajian terbaru kata tk ada risiko keguguran sbb vaksin. Utk buku pink, masa 9/7 sy dpt first dose tkde pun minta keluarkan buku pink. Sy mengandung 16 minggu masa tu

3y ago

ok....itulah yang saya risaukan takut ada efek pada janin

x. sbb vaksin bila dh msuk 14week ke ats. sye dh pegi sndiri tnye. xprlu bwa buku pink. just inform kt pegawai dlman ..nnt ada doktor kt ppv tu suh dtg lg bila kndungan dh matang ..better pegi je ppv tu inform awak pregnant .. then nnt dorg cancel sndiri.

sis Mase dftr vaksin tak ngndung lg kan. JD sekrg dah tahu ngandung sis perlu update di my sejahtera. dan buku pink perlu bawak UTK cucuk dan tgu 13 week keatas baru cucuk. saya dulu update pgrnt pastu dan 15 week baru dpt tarikh cucuk vaksin.

Sis kalau boleh tukar tarikh vaksin tu, hold dulu. saya pun baru 8w tak berani nak ambil vaksin lagi. Risk tinggi sebab baby kita belum lengkap lagi. Still dalam process nak jadi janin

14-33 weeks sis kena amik vaksin nn kena bawak buku pink..sy 3/9 nie baru dpt tarikh vaksin dose pertama n kandungan sy dh 15 weeks..kk cakap pun kena 14-33 weeks blh amik vaksin..

Hi there! I had my first jab mase preggy 5 weeks. Time tu i tatau preggy pun. Alhamdulillah so far xde ape. 2nd jab i terpaksa tolak atas nasihat doc sbb x ckup 14 weeks

Vaksin mesti lebih 14 minggu ke atas. Tak boleh sebelum tu. buku pink tu pula kena buat sebelum 12 minggu tapi tak boleh terlalu awal. Harap membantu :)

saya preggy 6mggu. isnin hritu p vaksin 2nd dose diorang x mnta pun. tp sblm p vaksin sya ada p kk utk mnta pendpt dr. so adaa srt dri dr. tu jaa

Masa saya tk minta. Masa kat kkia doc scan je utk tgk kantung. Nway utk kes awk Just tau berapa minggu or maybe tarikh period yg lepas.