Bukaan 1-2cm @ 38 week - first time mom

Hye mommy, hrini g check bukaan baru 1 nk ke 2cm, ad x yg berpngalaman cmni? mcm mna ya nk cepatkan bukaan bersalin? Contraction perut mngeras n skit pinggang je stkt ni. Doktor kata 4cm bru dtg hspital balik. Xreti la nk cek or rsa bukaan sndiri. 😅 #firstbaby #pleasehelp

14 Balas

sye pun dah 38w, anak ke3 skrg tp belum ready nk bersalin. sampaikn suami nak bersama pun saya tolak sbb takut terberanak. pengalaman 2 anak before this dua² pecah air ketuban lepas bersama mlmnya. dlm 4 pagi hbs basah katil dgn air ketuban. bangun² terus siap ke hospital. kali ni jd nervous pulak tiap kali suami mntk, kesian. tips la tu ye sesiapa yg nak cepatkan bukaan. selain tu, bykkan duduk cangkung (bersih toilet, jln itik) dan byk berjalan/turun naik tangga. good luck 😄

12mo ago

suami takut puan branak ke? puan kena kerap berjalan la kalau macam tu..ajak dia jalan² kat mall atau mana² bagi cepat baby turun..saya 2 hari sebelum branak pergi shopping brg sikit..mlm tu lenguh kaki..pagi lusa pecah ketuban, bersalin petang..

saya skrg dah masok 39 weeks.x de tanda2 lgi. harap x overdue la. stakat nih cuma sakit pinggang je tapi xkerap. cuma kdg2 ada gak rsa sakit Prut nak berak. nak buat senaman pun dah x larat sangat2 dah. xleh berdiri Lama,cepat rasa sesak nafas n nak pitam. hanya mampu buat senaman kupu2 n kalau time mandi,saya duduk cangkung bawah air paip.

salam kengkawan..sy da slmat melahirkn bby boy pd khamis dgn berat 3.8kg melalui czer.....plus BTL...usia kandungan 38 weeks....ade contraction pd awalnye dgn bukaan 2cm..ats beberape faktor sy pilih czer slpas 3 kli normal...sy doakan kengkawan dimudahkn urusan kelahiran nti...

Saya 38w3day dh hari ni.. Perut mengeras je tapi xlama.. Tanda pun blm ada lgi.. Lepas tu kena batuk pula dah rasa nak tekeluar anak perut.. Sakit..

sama lah kitaaa huhu... saya pun kerap mengeras sekrang... sakit pinggang tapi baby belum lagi nak kluar... harap² keluar awallll... huhu

Sy dh buat ikt saranan, Msih tiada tnda lg. tp skrg sakit2 bhgian perut. asyik tegang je. Doakan sy dipermudahkan urusan bsalin.

buat senaman lah enjut ketampi...jalan itik...senaman kupu2...sambil2 berzikir insyaallah dipermudahkan

bole cuba,semasa contraction mngiring sebelah kiri..kemudian tarik nafas..hembus..bole cepatkn bukaan..sambil2 tu zikir ya

Alhamdulillah 39w brsalin normal. Tpksa amek Epidural lebih 24jam contraction yg xblh bwk bincang lah.

jom sama² exercise😁 sy dah 38 minggu 6 hari. tanda² langsung takde lg