29WEEK: PITAM

Hye mommies ! Sy pregnant dah 29w. Time ni kan dah start rasa tak selesa sebab selalu rasa panas kan. Dengan bahang lagi. Bila sy masak kt dapur, ye la kena diri lama sikit kan, pastu rasa nak pitam. Cepat² sy duduk depan kipas. Ada tak ibu² yg begini? Btw, sy puasa sebab rasa tak ada masalah pada pergerakan baby. Atau mommies ada pendapat ke kan boleh share tau. Suka baca pengalaman mommies ! 🥰#ingintahu #firstbaby #bantusharing

5 Balas

Kalau nk pitam batter buka puasa sis. risau. Saya pun puasa, Alhamdullilah baby okey, tak ada pnyakit ke ap tapi sekarang kalau bngun pgi rasa bdn tak okey je, saya tak puasa lebih duduk diam dalam bilik, baring, ddk ke, tak bt kerja, n cakap dgn hsbnd rajin call or balik tngk syaa, lgi pun ofis dia dekat je, jalan kaki pun boleh. Risau sngt, takut pitam nk pengsan ke ap. Kak ipar skrg pun pesan kat suami, jgn sllu tinggal sya kt rmh sorg waktu malam. Sbb saya kdg saya skit kepala sngt, takut nk bgun g toilet ke ap, takut2. Semoga kita semua ibu prgnant dilindungi Allah🥰

Doktor akan suggest awak sebaiknya beerbuka sebab baby makin besar.. dia perlukan makanan cukup.. saya puasa awal haritu 4 hari ok takde ape.. tapi baby punya gerakan tak ok.. kerap mengeras haritu.. check up haritu doktor tengok perut and tanya kerap ke jadi mengeras ni.. saya kata puasa ni kerap.. gerakan 10 pun nak complete sampai ke petang.. jadi doc suggest untuk tak puasa / puasa tapi kalau rasa ragu dgn pergerakan baby better berbuka terus..btw, saya masuk 31w.. alhamdulillah semoga dipermudahkan urusan kita semua sampai deliver nanti aminn..

kalau rs smpai pitam .better puan berbuka puasa jgn paksa diri..ia akan memudaratkn puan dan baby dalam kandungan juga..kekdg alami hydration pun blh sbbkn kita rs nk pitam trlalu kurang air dlm bdn..nk2 bdn kita bkn kita bw diri kita shj .tp ada satu lg nyawa yg kita bw... puasa kita blh gnti...fidyah pun kita blh byr..tp nyawa bby yg kita kndung tu tiada galang gntinya..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Iye sy 30 weeks skrg. Dan alami benda yg sama. Jdi bila jadi mcm ni, sy berbuka puasa sbb bahaya utk diri kita dgn baby. Husband sy sendiri pun akan suruh berbuka jugak.

saya pun tak boleh masak sebab rasa nak pitam. panas.