Bleeding macam period

Hye mommies. Semalam sy bleeding, sy terus ke klinik. Pada awalnya dr kata mungkin dah gugur tapi bila dr scan dr sdri terkejut nampak kantung elok je cantik. Dr bgtau rahim sy tak kuat. Dan ikut gmbr scan ni sy baru 4mggu. Dr just suruh teruskan mkn folic acid dan duphaston buat masa skrg. Ptg smlm mcm dah okay, sbb sy pakai pad takde keluar darah dah, tapi harini jadi semula. Adakah patut sy ke klinik balik atau tggu tarikh temujanji yg dr dah cadangkan tu? Agak sedih dan risau jugak, sbb ini bby pertama sy slps 2thn penantian. Mohon pencerahan mommies2 yg ada pglmn mcm ni. Thank you.#seriusnanya #ingintahu

Bleeding macam period
11 Balas

Saya jadi mcm ni juga. Kes saya lagi teruk, 1 week non stop keluar fresh blood. Sebelum tu discharge 3 minggu tak henti 😩 Walaupun dah dapat duphaston dari clinic, saya tak puas hati bleeding tu tak jumpa punca dari mana, saya gi pakar hospital. So banyak sikit la test kena buat. Masuk mulut itik, ambil darah, test kencing. Alhamdulillah hormon pregnant mmg terlalu tinggi dalam darah doc kata. Confirm pregnant. Saya tanya darah tu punca dari mana. Doc kata medically speaking mmg tak jumpa dari mana. Kerja Allah 😅 Dalam rahim pun takde pendarahan, kantung semua okay. So doc tenangkan saya all is good. Betul lah tu kerja Allah, kita pun dah usaha sampai ke pakar. Bila pakar kata takde apa, berpegang pada tu je lah ☺️ Update dari saya, lepas makan duphaston tu dah seminggu lebih, mmg stop bleeding tu. Tapi doc suruh saya continue sampai nak masuk second trimester & total bed rest

1y ago

saya dah keguguran dah harini. belum rezeki lagi. doakan sy ye :)

kalo doc bg ubat kuat rahim tu mkn je.. slagi kluar bleeding tu.. nti lama2 akn bhenti... sy pon pernah mcm tu.. wktu 6w..pergi klinik doc scan kantung xbrapa cantik..doc bg ubat kuat rahim dan sruh bedrest btl2.. doc bg date 2w utk scan alhamdulillah ada jantung bby.. alhamdulillah selamat.. bedrest tu penting... sy mmg xturun katil kcuali mkn n pergi toilet..

1y ago

sy mkn ubat tu still bleeding.. tp doc pesan jgn skip ubat tu.. dlm smggu lbh jgk la nk btl2 xkuar drah tu.. tp jgn pk sgt.. kne buat relax je.. pcaya bby ada.. smoga ada rezeki utk sis...

sy pun pernah alami mcm ni..klu darah stain sikit xp pun xpe tp klu nk sedapkan hati p je sbb time mcm ni xbleh stress..tapi klu darah bny pastu rasa cramp bhgian perut memg kena p check..

1y ago

inshaa Allah ada rezeki..sy pun lepas gugur Allah bg rezeki lagi..Inshaa Allah sis pun akn ada nanti..jgn stress2..

mcmana sis skrg ye.. sy sama mcm sis.. 5w2d.. mula² keluar koko.. pastu lendir campur darah skit time nk kencing je keluar.. semalam klua darah mcm period.. tp xpenuh pad.. kat depan je..

1y ago

dah peegi cek klinik atau spital? pergilah cek mummy. sy awal bleeding tu mmg tak sedap hati sbnrnya walaupun dah g cek, dr kata rahim tak kuat. tapi sy kuatkan smgt, sbb sy happy tgk suami sy happy. tapi masuk harini sy mmg tak larat sgt dah. dah tak ada dah. bukan rezeki sy. mcm mommies lain kongsikan, lain org lain tuhan anugerahkan. better g cek ye mummy. sy bkn nak takutkan, sy pun baca yg positif2 dlm ni nak sedapkan hati, yelah menanti lama kan, tapi dah tuhan berkehendak bukan milik sy lagi, sy kena redha. insyaallah, yg lebih baik menanti :)

biasa kalau bleeding tanda2 nak gugur. Ada juga kes bleeding tp kandungan xda apa mslh cuma jarang2 skali berlaku. Kebiasaanya kalau ada bleeding tu tanda2 nak gugur sis

1y ago

wah, alhamdulilah. moga2 sy pun dpt merasa semula. terima kasih untuk kata2 semangat nya :)

insyaa allah bby awk baik2 je..ikot dulu apa kata doc..harap2 drh cpt kering..mgkin baru2 lg..sbb tu ad pndrhn..get rest oke..jgn buat kje penat..agkt brt2..

1y ago

terima kasih. mmg dah tak buat apa dah 1 harini. golek2 dan borak2 je dgn kandungan ni. hihi.

asalamualaikum sis ...sis sama mcm Sy ...hari ke 4 ...tapi hari ke 4 n hari ke 3 darah tu xbnyak setitik 2 je ..

1y ago

w'salam. darah sy pun ni takde lah penuh 1 pad. sbb sy period dulu pun mcm ni lah keluar darahnya, tak bnyk tapi ada. harap takde apa2 lah :')

Hai nak tanya mommies... Kalau belum bukak buku pink tp ade spotting macamne ye?

Saya pernah bleeding masa early pregnancy. Kalau sis ragu2, terus rujuk ke hospital

1y ago

baiklah. terima kasih. kebetulan tadi kawan mak dtg rumah. dia nurse. dia pun ckp mcm ni, sbb sy baru pergi klinik smlm baru start mkn duphaston, dlm tempoh 5hari ni kalau tak okay gak dia suruh rujuk hosp. tapi darah yg keluar ni takde lah rasa sakit yg mcm ada benda nak keluar. cumq sy sakit dkt ari2 je lah mcm period tu. tapi kjp ada kjp tak. mcm tu. harap semuanya baik :)

Baik buat pemeriksaan,sebb saya baru keguguran lengkap,selama penantian 2 tahun,

1y ago

Allahu. tu yg sy takut sbnrnya. tapi tadi kwn mak dtg rumah, dia nurse. dia suruh tgk dlm tempoh 5 harini. if tak okay dia suruh rujuk hosp. sy plak 2 hari yg bleeding ni kena jam subuh bawak ke tgh hari. bawak ke ptg smpai tgh mlm nanti, bersih je padnya. sakit pun kjp dtg kjp tak. moga awak dikurniakan kembali rezeki anak ni serta rezeki lain yang tak putus2 :)