Tips Kurangkan Mual

Hye mommies, saya sekarang first trimester(1st pregnancy). Alahan mual mual tu kuat sampai xnak makan apa apa dan tak tahu nak makan apa. Perut lapar sangat. Tengok nasi and lauk2 ikan ayam sayur semua rasa kembang tekak. Hope mommies boleh kongsi tips atasi mual ni. #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

Buat jadual makan. Nak tak nak waktu tu kena makan apa apa. Kalau nak lagi tersusun, boleh terus rancang nak makan apa. Saya buat macam ni, 6 pagi makan vitamin 7@8 pagi sarapan berat (suku-suku-separuh) 9@10 pagi makan buah 12 tengahari makan tengahari (suku-suku-separuh) 2 petang makan buah lagi 4 petang makan buah lagi dan lagi 6 petang makan malam berat (suku-suku-separuh) 8@9 malam makan buah/minum susu. Macam makan berat tu, boleh makan apa apa yang kurang perasa, tak pedas. Macam bubur kosong letak carrot atau ikan bilis je ke. Atau roti wholemeal sapu peanut butter ke, jem ke. Atau nasi sikit, ayam rebus/panggang kosong dengan sayur yang hijauuu. Kena bayangkan kalau tak makan, kita sakit, baby pun sakit. Na'uzubillahi min dzalik. Semoga berjaya awak!

1y ago

Oh lupa. Sebenarnya kena rehat juga. Sebab kalau tak rehat, badan kita akan bertambah lemau, rasa loya mual & muntah tu memang akan makin menjadi jadi. Jadi, awak boleh selit je masa makan buah atau lambatkan sikit makan tengahari. Saya selalu rehat (baring atau tidur je terus) lepas saya makan berat. Dalam 20-30 minit lepas makan berat tu, rehat jap. Kadang tu letak kepala je memang terus tidur. Sebab badan dah tahu kena rehat. Kita je tak nak rehat. Huhu.

Kene try and error food yang kita boleh consume lebih , Mcm saya rser kembang tekak makan nasi tp bubur dan biskut tak kembang tekak. Yang pntg kita makan , strong mummy to be 🫰🏻

elak makan benda berminyak, pedas, byk makan buah/sayur.