Minum air gulA

Hye momies yg ada pengalaman minum air gula ada tak tips untuk tak sangkut gdm dan elak muntah lepas minum air gula.Share pengalaman boleh #firstbaby #firstmom

10 Balas

Saya dua kali kena repeat mnum air gula, first mnum muntah balik sebab saya ada baca tips org share minum skli tegukkan je, jgn mnum skit², saya pula first mom to be, xde experience, ikut la tips tu...lastly tersembur keluar smula semua, ahh lembik🤣 yg kk sediakan tak sedap...mmg org yg tgah alah boleh jdi nk muntah mual teruk..mcm saya, sampai badan jadi mcm kain buruk lpas mnum n muntah tu..Lpas tu kena repeat seminggu kemudian kali kedua, suami pesan jangan ikut minum sekali teguk tu lagi...mnum skit² slow², saya pun ikut laa even tgok air gula yg nurse bancuh dah rasa mual lain mciam dah..tpi yg ni tips suami saya take time punya lama nk habis tegukkan sampai nurse marah sruh cepatkan😅..Alhamdullilah, lpas mnum tu, saya bawa spare air kosong mineral minum beda hilangkan rasa xbest kat dlm mulut. Pastu saya spare minyak angin, saya spare kulit buah oren sunquick yg fresh, saya hidu bau tu utk ilangkan mual sampai lunyai kulit buah punya duk hidu 2 jam menunggu😂Alhamdullilah finally brjaya juga bertahan 2jam slepas tu utk ambik darah semula. Lagipun kan masa kna mnum air gula kna puasa., dy mai penin la ketaq la sbb lapaq...jadi saya sis suggest pergi awal kk, supaya dapat turn awal jadi tak perlu tunggu lama utk brpuasa dan bleh mkan cepat. Ataupun tanya nurse kat kk sis, boleh tak saya nak bawa air gula sndiri yg beli kt farmasi. Ramai yg cakap sedap sgt yg tu, tak silap saya nama barikel air glukose..Ada nurse kk yg kasi, ada yg x.Saya haritu dy letak syarat utk beli dari luar, msti yg dalam botol, dan xbuka dulu dari rumah kena buka botol depan dyorg maybe dyorg rsau kita tambah air sendiri😅..tpi saya xsempat nk cari sbbnya dy nk yg botol..dkat farmasi area kedah ni susah nk jumpa melainkan yg pek serbuk, dyorg kk xkasi yg tu. Semoga sharing pnglaman saya ni, sdkit sbanyak brmanfaat.

1y ago

Klau awak jnis yg minum manis okay je kot, sbb saya org yang kurang manis sebabtu tak boleh terima sangat rasa manis dia. Pastu lupa nak share, jangan fikir sangat air gula yg awak minum tu..Buat² lupa, sbukkan diri dgn selawat, zikir. Kalau awak fikir, dy jadi loya n mual.. rasa macam nk kluarkan balik.