Strechmark semasa mengandung

Hye momies , hari bi saja je saya nak share. Sejak pregnant banyak sgt strechmark naik dekat badan saya , dulu tak pernah ada strechmark . Tapi start saya masuk 12week preggy tiba2 naik dekat bahagian peha sikit. Time tu rasa down sgt , nak pakai seluar pendek kat rumah pun malu. Sbb saya sejenis kulit cerah , naik plak strechmark yang warna coklat gelap / hitam. Series nampak menakutkan. Tapi Alhamdulillah suami saya selalu bagi semangat dan cakap dia tak kisah pun sye ade strechmark sbb normal bagi ibu preggy. Start pada tu sye dah tak mengeluh bila strechmark naik, tapi ada la sapu macam2 lotion strechmark utk standby kan kut2 naik lagi. Masuk je 20+ week ke atas saya tergerak hati nak tgok body dekat cermin 😂 perh !! Time tu terkejut beruk sekejap , dekat bahagian punggung tu penuh strechmark !!! Warna gelap sampai punggung dah macam bontot kuali hahahahahah. Sedih tu sedih. Tapi sbb ada support dari suami saya , sya jadi tak kisah sgt dan enjoy je journey saya spanjang preggy ni. Nasib baik la tak naik dekat perut. Kawasan yg naik peha , punggung , lipatan kaki blakang lutut. Snng kata total mmg dah tak flawless macam dulu dulu 😃 huhuhuhu. Takpe la demi zuriat utk suami , demi anak juga saya tak kisah . Nanti lepas bersalin saya usaha hilangkan. Mommy sini ada pengalaman macam ni tak ? Meh la share macam mana nak hilangkan or ade ke treatment dekat spa yg boleh hilang kan #firstbaby #firstmom

9 Balas

hi sis, saya pun alami stretch mark pada bahagian perut, peha, celah ketiak. tapi alhamdulillah suami dan family memahami. tak perlu kita segan..kita enjoy dengan pengalaman ni. dalam pada masa sama...saya tawakal guna 'Bio Oil' 🥰 sis sapu bahagian perut smooth..peha..tiap-² hari.. Insha'Allah beransur-² perlahan hilang walaupun lambat. Alhamdulillah berhasil. lepas mandi..sapu bio oil... sebelum tidur sapu bio oil. cuba dulu sis... Insha'Allah 🥰😇

Saya pon sama sis, penuh dah kat perut. Dkat pinggang yg nk ke peha tu pon ada, celah lutut kat blkng tu pon ada. Tapi takpe suami kata dia pon tak kisah dan dia faham sangt mcm tula badan nk jadi seorg ibu dia kata. Hihi cuma kita je la rasa yg diri ni tak cantik and seflawless mcm anak dara dlu hahah. Saya pon baru start sapu lotion stretch mark tu. Nanti suami kata time pantang jaga betul2 hihi, moga dia hilang la nanti kan sis. 🤲🏻❤️

saya pun pregnant naik stretchmarks banyak especially dekat perut huhu, awal² naik tu down jugak.. sebelum naik tu kita pakai lotion sapu satu badan sebab takut naik stretchmarks.. last² naik jugak 🤣 nasib husband je positive je bagi semangat... so sekarang tak ada rasa down dah walaupun badan dah tak se flawless dulu² 🤣 nanti lepas bersalin kena usaha lebih sikit la untuk hilangkan stretchmarks tu 😁

hi sis . samalah, saya pun macam ni stretchmark dekat perut, dekat kaki blkg tu , dekat pinggang tapi sebab ada husband yg jenis tak kesah and memahami kita pun okay.. husband kata biasa lah ibu mengandung . now lepas berasalin perut tambah berlipat pulak , hitam satu perut tapi husband okay je. just enjoy your journey je sis . 😘

hi sis, sama dgn saya. sebelum ni tak pernah ada strechmark. ni saya sama dgn kawasan yg sis cakap tu. cume kat perut tak ada ,kdg tengok cermin stress jugak tp takpela demi baby. alhamdulillah suami saya pon memahami. ☺️

syukur slama pregg ni strechmark xda.. tapi leher Dan ketiak pula hitam selama ni kulit halus jadi byk tumbuh biji2 mcm kutil Dan jerawat byk tumbuh kat Muka Dan badan 😌smpi Malu nak suami tgok 😅

2y ago

Sya pun sama sis ketiak hitam legam hahaha.. Tp sya dh bersalin, baby skrg 4 bulan.. Dn alhamdullillah kulit yg menghitam tu balik cerah semula.. Sya tk ada sapu lotion apapun

Masuk je 8w saya dah rajin pakai lotion dgn scrub area yg high possibility naik stretch mark. Alhamdulillah dah 3rd trimester memang tak obvious pun. Selulit je tak boleh hilang 😂

Boleh cuba jenama Palmer's Cocoa Butter. Cubalah mana tahu dapat pudarkan bekas stretchmark tu. Tapi kena rajinla. 2X sehari sapu.

Saya sapu palmers cocoa butter. beli dari farmasi.

2y ago

Saya pakai dari mula tau mengandung. Sekarang minggu 31, berat dah naik 10kg, tak ada stretch mark. Saya rasa sangat berkesan.