Berpantang

Hye ibu2. Berpa lama ibu2 berpantang makan mkanan manis seperti kek, donut, kuih2? #ingintahu

12 Balas

Kalau kata pantang bersalin, after 44 days baru berani nak makan. Tapi saya manis2 ni makan x berapa. More to minum air yg manis dan aiskrim. Air gas memang saya tak boleh telan. Kek, kuih, makanan2 manis viral yg berlambak sekarang, gula2, coklat..mmg saya tak berapa minat. Dah cecah 30-an ni makin takut rasa nak makan lebih2 yg manis, berminyak, etc. bukan sebab nak diet, tapi fikirkan kesihatan di masa depan 😉

2y ago

Ha..kalau memang berpantang, ok..kalau teringin tu, mknlah sesuap dua. Bak kata arwah nenek saya (alfatihah), “kalau dah teringin, poielah makan. Buek ubek (ubat)” 😂😂😂😂😂

Klau gdm mcm saya mmg kena kontrol. Sy klau mkn sebiji sardin puff atau kek tu memang bsp naik gila. Dorang ckp 6w lepas bersalin kena minum air gula lagi utk konfim gdm dah xde atau memang kte ada kencing manis. Jd sy rasa at least kena tahan sampai time tu la … huhuhu

Hari ke 46 betul tiada pantang . Terus makan apa nak 😂 . Tapi dlm pantang saya dah mkn cucur udang takda telur & donut start hari ke 20 . Roti canai hari ke 25 , cookies banjir takda telur & kuih muih hari ke 30 . Alhamdulillah badan boleh terima . Kdg ikut org jugak .

Kalau nak sihat seumur hidup, pantangla sampai bila2…bukan pantang manis masa dalam pantang je. Hbs pantang bole blasah segala yg manis2..tepuk dada tanya selera.

saya berpantang, manis² tak makan.. lepas habis berpantang 44hari tu, terus makan apa yang rasa nak makan.. 😂😅

saya mkn je spt biasa . masa mengandung xda sangkut gdm ke apa so berpantang sya mkn spt biasa .

2 Mgu je saya pantang nk recovery. Lepas tu semua bedal. Janji Takda alahan ap2.

😁x pasti juga.. klau rasa nk mkn.. mkn jelh sebiji dua bt rasa😁

Lepas habis pantang 44 hari makan jaa semua

Kek xpntng kali sis🤣🤣makan je