Period selepas bersalin

Hye assalamualaikum nk tnye ank sye bru sebulan lbih msuk due bulan...normal ke klau dh dtg period? Tpi normal ke klau darah tu warna kehitam hitaman?tu period ke darah lain eh? Lps tu sye slalu sakit bahagian bwh..x boleh nk berdri lama atau berjalan sgt mesti bahagian bawah tu pedih mcm kebas ke cm mne xtauu nk terangkan tpi yg pasti sakit la knpe eh? Padahal luka jahitan bersalin dh elok..ade yg tau ke?#seriusnanya #ingintahu

3 Balas

TEMPOH NORMAL & MAKSIMUM Darah Haid – Minimum 1 hari (24 jam), biasanya 7 hari, dan maksimum 15 hari. Darah Istihadah – Tiada tempoh yang minimum atau maksimum. Semua darah yang keluar di luar waktu kebiasaan haid atau bukan kerana melahirkan anak adalah dikira istihadah. Darah Wiladah – Sepanjang proses bersalin. Darah Nifas – Bermula sebaik saja rahim dikosongkan, biasanya 40 hari, dan maksimum 60 hari.( selagi x lepas 60 hari masih di kira nifas) #penting nya belajar Fiqh Darah, ianya dlam fardu ain x belajar dosa. kerna berkaitan dgn ibadah solat

12mo ago

benar puan☺ setiap umat islam wajib 3 ilmu.. feqah,tauhid & tasawwuf.. ketiga² ilmu ini dipanggil ilmu fardhu ain.. wajib keatas setiap umat islam untuk mempelajarinya..

Tak sure dear. Tak pernah alami. Kalau risau better jumpa pakar sakit puan ya. Take care semoga dipermudahkan urusan awak

kalau sebelum 60 hari dikira nifas lagi