Ubat KK Vitamin B Complex

Hye Assalamualaikum mommy2... #firstbaby #firstmom #ingintahu #bantusharing #pleasehelp Nk tanya, korang lepas bukak buku pink, doc akan suggest ambil ubat kan? Mcm ubat Folic Acid, Zincofer, Iberet, Ferrous Fumarate tu.. Mcm saya, dari awal pregnant smpai 38w ni memang duk mkn Folic Acid, Ferrous Fumarate (ubat tmbh darah) & Vitamin B Complex. Nak tanya lah, apa kebaikan VitB Complex semasa pregnant? Sebab saya pelik lah ada orang larang saya kalau boleh jangan mkn VitB complecx tu katanya punca anak besar dalam perut. Dia kata bahaya konsisten makan VitB Complex semasa mengandung. Tapi Ferrous Fumarate and Folic Acid okey je orang tu kata. Saya pulak terpikir-pikir lah kan, dah KK bagi mesti lah SAH dan bersebab kenapa diberi. Bukan saja2 doc bagi. Bukannya kita beli sendiri kat farmasi tanpa nasihat doc. Ni dah sah2 KK yg bagi kut. Ada tak mommy2 lain yg KK bagi VitBComplex? Or ada org larang tak boleh mkn? Or sendiri tahu sebab apa takleh mkn? Saya search YT semua keluar vid bhs Tamil so xfhm. Someone can explain? Tolong bagi pendapat/pencerahan? TQ

2 Balas

xsilap saya vit B complex tu unk bantu penyerapan zat besi yg kita ambik. so ada kena mengena unk naikkan hb jgak la. saya pon since awal pregnant sampai 36 week mkn iron tablet, vit B & folic acid yg kk bg

disini sy sharekan ttg b complex tuk ibu hamil dan kenapa perlu makan dan ambil pil trsebut..hrp dpt mmbntu puan https://hellosehat.com/kehamilan/kandungan/manfaat-vitamin-b-kompleks-untuk-ibu-hamil/