Skdr meluah dn minta pndpt..sbb ini adalah prtma kli sya jdi sorang ibu

Hrini ank sya dh 25hri... sya ada mslh puting susu bdn jnis pndek, nak susukn kdg ank smpai mngis.. sya pn kdg emosi naik trun.. puting susu btl sya ada beli tpi ank sya xnak juga.. kdg sya mngis tngk ank sya,.. boleh x bgitau sya apa perlu sya buat,spya ank sya knyg... puting jnis mcm mna lgi sya prlu beli..

5 Balas

blh follow ig nyusoo.offical, nadmasrom, bestnyamenyusu. skit blh mmbantu awak. sy pun first mcm tu. tnjuk dkt nurse puting kita. dia ckp blh tuh, keep mnyusu n pam. utk timbulkan puting. utk tenangkan bayi tuh sis bagi je dia isap jari sis. pastikan bersih dlu. then bru bgi puting kita. sy bby dh 34 hri pun masih nangis gaduh dgn puting 😅 hritu pun ad stress jgk bru2. tapi kita perlukan support dri org sekeliling n percaya puting akn timbul. usaha la mcm2. now tgh bljr fasa power pumping utk dptkan susu bnyk. tu dr kk yg suggest sy follow ig diorang tuh utk bljr bf. semoga berjaya ♥️

2mo ago

baik sis

sis, beli nipple puller utk tarik² puting bagi keluar. sy pun mcm sis. awal² mmg menangis nk susukan baby. baby tak blh nk hisap. lps tu sy sampai panggil lactation consultant utk ajar menyusu dgn puting gitu. dlm masa yg sama sy beli pam susu jgk. bagi anak botol. sebenarnya bila kita kerap pam susu puting akan keluar. lama² baby akan senang nk hisap

2mo ago

baik sis

Kita ada masalah sama sis. Saya selalu tarik2 puting saya bagi dia timbul sebelum bagi baby, kalau tak dia merengek marah2. 😅 ada juga beli nipple puller tapi konsepnya sama ja, dia tarik puting kita kasi timbul jadi baby senang hisap.

sis, u boleh pam sekejap sebelum bf baby. Pam tu untuk keluarkan puting je. Make sure pam tu masa dah nak dekat timing susukan baby. Jgn buat masa baby dah betul2 lapar, nanti dia terus merajuk tak nak bf nanti. Jgn stress ok😘

2mo ago

baik sis😊

awk cari lactation consultant dkt area awk atau refer misi kk. nanti mereka akn tgk dan ajar awk. utk lactation consultant blh cari grup fb kelab penyusuan / happy breastfeeding msia

2mo ago

baik😊