confuse tolong sy😢

hri ni sy gi scan baby dh 15weeks... tpi dokter kata nape beza jauh sgt due sy... klsu kira mmg btul last period sy 12/9/2021 tpi dokter tgk due 19/6/2022. sy pon confuse dia suruh dtng 2minggu lgi... padahal baby ok je... sape pernah mcm sy😢 sy and yg kdua ni lain sikit#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

confuse tolong sy😢
15 Balas

Awak kira sendiri sepatutnye 15weeks ke? Ikutkan scan tu Gestational Age (GA) awak 19weeks. Kiranye baby da besar la dr sangkaan awak. Betul la apa yg doktor kira due awak bulan 6/ 2022. Mgkn sebelum tarikh last period awak tu baby dah ada. Rasanye x de masalah apa pun. Cuma baby dah besar la 19week, bukan 15 weeks. Mcm sy pun masa dpt detect pregnant, sy kira tarikh last akhir period, kandungan dlm 3 minggu mcm tu. Bila nk buka buku 8 minggu , nurse ckp baby dah 11minggu bila scan. X de masalah pun. Jgn risau la. Everything is fine. Penempelan baby lebih awal dr yg awak sangka.

Ikut scan je. Sy punya beza 2 mggu. Sy ikut REDD by scan shj. Jangkaan kelahiran lbh krg dkt dgn tarikh REDD. Kalau ikut LMP, sy patut deliver end of Dec 2021. Ikut REDD, sy patut deliver 12.01.22 Tp sy pujuk baby keluar awal sikit 😁 So, keluar le dia awal sikit iaitu 6.1.22

Rasanya ikut kiraan pregnant 9 bulan dah betul la tu bulan 6 tahun depan sis punya due bersalin. Tapi tahun 2022 la bukan 2020😫betul la tarikh kiraan last period sis tu doktor akan tambah 1 minggu untuk extra date kalau baby lambat keluar👍🏻

tq yg komen... bila sy baca bru sy rasa lega sikit... sy bru ingat haid sy bulan 8 ada lewat dkat ngn 5 hri... pastu dia pon kluar haid... bila bulan 9 pakai x dtng dh haid

saya baru je jadi kak. saya kena refer Ong untuk buat detail scan . saya jadi gitu sebab cycle period saya 40 hari. jadi kena ikut EDD baru.

Period regular tak ? Kalau tak, nanti doc akan date redd ikut scan saiz baby. As long, ibu sihat baby sihat inshallah tak dak apa.

sy sama sis ,tp bila dh 34week baby back to. normal tumbesaran sama dgn period date ..kalau tak awai2 doc kata beza 2minggu

sy pernah gitu sis..anak 1st sy lebih 2mnggu lewat dri period..tp xpe..asal baby sihat je.. anggaran tu x penting..

Saya punye edd awal sikit dr sis 13/6..xyah stress2..asal kita dan baby sihat je.. enjoy your pregnancy..

2y ago

tq sis... sbb slalunya x mcm ni. masa ank first sy... yg second ni dokter kt klinik ni kata cam tu kita plak yg risau

kira klau terlupa tarikh last period doc bleh checkkan ke?