Misscariage

Hi. Hm. Sape ada pngalamn kguguran? Mcm mna ibu2 jaga kndungan slpas hamil smula eh? Sy baru lpas ggur buln 1 haritu. Baby prtama. Alhamdulillah 1 Ramadan bru ni try test upt. Naik double line. Tapi rasa mcam trauma. Risau ggur lagi 😌. Skit perut bhagian bwah/ari2 tu normal ke klau bru pregnant? Rasa macm period pain. Tah lah. Takut betul kguguran lgi 😢 #seriusnanya #ingintahu #firstbaby

13 Balas

saya dah 2 kali gugur. pertama gugur sendiri, yg kedua kandungan luar rahim. Sedih tu tak boleh nk gambarkan mcm mne. Tapi alhamdulillah, Allah bagi rezeki lagi selepas tu. Trauma memang trauma sebab dh 2x terjadi & terus rasa mcm tk berharap apa2. Alhamdulillah, sekarang saya dh 35weeks. Sis kene jaga pemakanan, banyakkan rehat & yg penting tolong jgn stress.

bykkan bed rest utk trimester pertama ni. jgn paksa diri puasa. sbb masa ni bby bru nak berkembang. perlukan bnyk nutrisi. sy dh bnyk kali gugur. nurse nasihatkan bed rest je sepanjang 1st trimester. alhamdulillah.. baby skrg dh besar. nk masuk setahun xlama lgi. semoga dipermudahkan urusan sis sehingga melahirkan nnti..aamiin. 😊❤

Saya pun 2kali keguguran awal 2019 n 2020.. Alhamdulillah kali ni pregnant lagi kandungan masuk 21w.. smpai skrg masih ada rasa trauma.. in shaa Allah sentiasa positif dan amalkan makanan sihat vit doc bagi jgn skip.. Kalo bole first trimester bykkan rehat n jgn agkat benda berat.. selebihnya kite berserah pd Allah..

sama lah macam saya baru gugur bulan 12 Alhamdulilah bulan 2 pregnant balik,ada juga rasa phobia trauma,dan saya pun macam sis juga sakit bagian perut macam pedis tapi insyaallah tak da apa2....sekarang kandungan 8 week 6 hari alhamdulilah......😊😊😊

3y ago

Yeke? Alhamdulillah. Harap ada la rezeki kita kali ni. Terima kasih ye sis.

Sama mcm saya..kalini saya sampai jadi phobia nak scan baby awal sebab takut jadi mcm yg lepas.. bila scan baby makin mengecil. Saya doakan kandungan awak dan saya kalini survive ☺️ saya pun perlukan tips jaga kandungan semula

sy gugur tahun lepas. 6 bulan lekat semula skrg alhamdulillah 20w. sy pon rse krem jugak tp as long as xde bleeding normal je. sy tahap insecure tu dah lebih 5x scan. hehehehe sbb first gugur kantung kosong.

saya pn gugr bln 9 hri tu.. bpantang mcm org pantng bsalin.tp gugr kena pantang lbih lg sbb gugr xblh tunku smua lg senang sejuk.asid folic tetp amalkan.. alhamdulillah bln 1 positive 😇.skg dah 14 w lbih

awk sama mcm sy sis, pernah gugur n selang 1 bulan pregnant lagi, skrg sy dah masuk 8 minggu, acid folid jgn lupe mkn ye, rehat cukup2 innsyallah dipermudahkn urusan sis🥰jgn fikir negatif,

Banyakkan berehat mkn pun kena jaga. Jgn puasa, jgn kerap berjalan, jgn paksa diri buat kerja berat dan jgn bersama suami lagi.. Insyallah kali ni rezeki awak ☺️

beli ubt duphaston . saya 2kali misscariage 2019 dgn 2020 . alhamdulillah skrg dh 28week 6day dh . asid folic pun jngn lupa makan ye sis 🤗