Sembelit 10months

Help mommies! Anak saya umur 10bulan. Sembelit dari umur 6bulan after start solid food. Getting worst bila dia kurang minum air, and banyak makan. Bila nak membuang je confirm menangis and nak mummy jugak yg dukung. Dah jumpa specialist and doc ckp susu takde problem. Dia je kena minum byk air and doc pres ubat lactul yg kena bagi 10ml malam and siang. Baru ok. Now dah stop ubat tp gantikan dgn betik baru nampak ok. Nampak fobia nak berak tp ok la dari dulu. Ada mommies yg pernah alami/handle situation mcm saya. #1stbaby

4 Balas

Ada tak cuba kasi makan buah prun, atau pear? Buah tu pun elok utk pembuangan bagi baby.. Selain tu cuba kasi yougurt sikit.. إنْ شاء الله, moga mudah membuang. Kasi juga Sayuran hijau ya agar anak x sembelit.. Kalau start makan solid food.. Sayur kena kasi makan juga..

Try stop dulu current solid food. Ganti dengan puri buah / sayur. Boleh try steam atau rebus buah epal /pear/ carrot/ labu atau Brokoli dan kisarkan. Lepas tu bagi dia makan. InsyaAllah lawas

selain air, bykk sayur hijau n buah. Sayur hijau tu paling cpt sekali baby berak sbb serat x dicerna.

Cuba kurangkan kuantiti nasi, lebihkan dengan kentang/sweet potato/labu sebagai carbo..