cuti bersalin sepatutnya bagi pekerja sektor swasta

helloo moms. saya kerja as beautician. sy sorg je staff. sy nak minta cuti awal sblm due next month tp bos sy bagi cuti yg dh nak dekat2 due je. and dya bg cuti sebulan sahaja utk berpantang. after that dya suru kerja bawak anak,jaga smbil kerja. patut ke bgitu?

5 Balas

untuk pekerja swasta, ikut pindaan Akta 1955 bermula Januari 2023, yang bekerja 4 bulan ke atas, layak dapat 98 hari untuk cuti bersalin untuk 5 anak sahaja, lebih tak dapat. untuk cuti sebelum deliver, bergantung kepada kelulusan dan budi bicara HR setahu saya. boleh terus ke pejabat buruh / call je untuk lebih lanjut. kita as pekerja pun kena ada pengetahuan mengenai hak pekerja. EPF/ Cuti/Gaji terus tanyakan semua ni, dan lagi bagus ada bukti (hitam putih). Mudah untuk paham dan rujuk.

Ikut akta, 98 hari cuti bersalin. Boleh ja ambik awal sebelum due asalkan cukup 98 hari tu. Tak baik la bagi sebulan ja, tak sempat sembuh betul lagi badan. Awak check akta dan bagi kat boss ya. And awak ikut akta ja. If dia ugut nak pecat, jangan malas fight dekat pejabat buruh okie

Total pekerja dalam company awak ada berapa orang? By right employer tak boleh buat macam tu. Boleh report kat pejabat buruh. Cuba awak semak balik offer letter awak.

4mo ago

itula

boleh rujuk akta pekerja yg latest. Boleh buat report atas employer awak ni. Salah di sisi undang2.

4mo ago

boleh tunjuk akta pada dia dan bagitahu. saya dulu pun buat mcm ni kat ex employer saya.

X patut... Awak boleh fight... Ada akta pekerja tak boleh dia sesukahati buat cmtu