Darah nifas atau period ?

Harini saya dah genap 60 hari . Tp tadi ttiba ada darah keluar . Sy hbis nifas masa hri ke 45 . Jd sy tak pasti yg keluar ni darah priod atau masih darah nifas ? Merah gelap . Ada ke yg sama mcm saya? Sy ambil pil perancang + fully bf . #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

6 Balas

Dlm islam, darah nifas adalah selama 60 hari. Hari ke 61 kalau darah still keluar itu dikira darah penyakit. Sama macam period, 15 hari. hri ke 16, masih ada darah dah wajib mandi hadas besar. Selepas dari tempoh nifas / period di kira istihadah. Kalau puan kering dari nifas hari ke 45, hari 46 sehingga ke 49 tak de darah. Tp tiba2 darah keluar hari ke 60, tu masih dlm fasa nifas. Hari ke 61 darah still keluar, tetap mandi hadas nifas. Boleh rujuk youtube ceramah oleh ustaz/ ustazah ie ustaz azhar idrus berkaitan hadas

6mo ago

setakat saya faham yg saya belajar, kalau antara 2 darah tu 15 hari suci, yg ke dua tu dikira haid walaupun darah 1st, yg nifas tu baru 30hari

jikalau dh jarak lebih 15 hari berhenti darah itu sudah dikira period..

gap 15hari dah tu. so period

Most probably period.

Period dah tu

period dah tu

6mo ago

nope