Bayi tidur

Harini hari ke 25 anak saya. Normal ke kalau dia tk bangun waktu malam ? Semalam anak saya tidur pukul 9:30 malam, sampai pkul 2 dia tidur & saya kejutkan dia untuk menyusu pkul 2:30 pagi. Maaf ye saya first mom 🥹 #firstmom #bantusharing

13 Balas

Pernah baca ada doktor share, kalau anak takde masalah kuning / lain lain penyakit, tak perlu untuk kejut dia menyusu. Waktu tidur dia tu penting untuk tumbesaran dia. Macam baby saya, dari lahir sampai ke sekarang, akan tidur pukul 9 & bangun pukul 4/5 pagi untuk menyusu. Pernah je kejut dulu untuk menyusu around 2, 3 pagi tapi dia tak nak 🤗

klau baby x bngun tu, x pe awak.. tidur lg penting bg baby nie.. klau doktor setiap 2 jam dia suruh susu. anak saya awal2 je setiap 2 jam dia akan minta susu.. lama2 kekdg 4 jam baru minta.. prnh sekali tu, semlaman dia x minta.. bngun dr tidur je.. terus minta susu..

baby saya kalau tidur lama, saya angkat je slowly cuba bagi susu dengan mata dia terpejam kalau dia nak dia minum kalau dia tknk dia tak bukak mulut sebab kadang kesian nak kacau baby tidur 😆 saya pun firstmom! 👩🏻‍🍼

Baby mmg banyak tidur tu kita usaha keras sikit kejutkan dia. Sy tak tahu la org lain mcm mna tp sy bila anak tak hisap sy ganggu bawah dagu dia geletek kaki bagi dia bangun. Susu waktu mlm bagus utk naikkan berat dia.

Asalkan berat & bmi baby cantik. Tengok nanti timbang sebulan mcm mana. Kalau tak cantik kena kerapkan susu. Kalau cantik boleh biarkan je dia tidur & bangun sendiri bila lapar

Kalau sye, sye akan kejut baby.. kdg baby x bgn pun tp nmpk dia resah, bpusing kiri kanan, then sye standby susu siap2.. mte pejam tp ble sua susu, hbes jgak..

Ingat konsep supply and demand. Klau bby sihat graf cantik berat cntik. Biarkan anak tido. Dia lapar dia akan bangun

normal. tapi memang kejutkan baby utk bagi susu. baby ni biasa dlm perut susu masuk dlm perut terus . awal2 ada yang belum tahu lapar.

3mo ago

tak sempat dah menyembang. jaga anak sendiri lagi baik.

Ada dr share di tiktok katanya kalau anak tiada masalah kuning ada apa2 penyakit, tiada keperluan untuk kejut anak menyusu

Anak saya pon gitu. Kejut dia supaya tak dehydrated