Bayi 6bulan

Harini baby saya 6bulan8hari. Waktu first makan esok dia berak ok. Pastu selang sehari pastu berak ok. Sekarang dah 4hari tak berak2. Ok ke? Risau saya. Tapi dia kerap je kentut. Tengah makan pun kentut. #help #6MonthBaby

7 Balas

elakkan double carbs (bubur + labu), labu tu carbs walaupun dalam kategori sayur. bila double carbs, ia boleh menyebabkan terjadinya sembelit. kenalkan sayuran hijau. selain daripada itu, intake air kosong pun kena mencukupi mengikut umur. kenalkan buah-buahan, for starter, saya prefer buah yang easy, spt buah naga. buat urutan ILY, urut perut, betis dan tapak kaki, cycling exercise.

Mcm ank sy dulu sembelit bila start makan solid food. Doc ckp lewat kn intro bubur nasi sbb usus dia x ready lg nak digest complex carbo. Doc suh bg puree buah atau sayur dulu. kne try error 4 days rule tu.

1y ago

Pure buah baby tak suka🤦🏿‍♀️ sekarang dia makan bubur labu ayam

kena cek anak makan apa? kalau mkn karbo byk tp bg serat sikit blh jd sembelit.. try la adjust.. jaga kumpulan makanan walaupun sayur. kena cek 💩 ikut chart

bby minum formula ke bf? kalau bf takpe berak mcmtu sbb anak sy pon berak 3-4 hari. Kalau fm kena berak atleast skali sehari.

1y ago

takpe ke ? baby makan + fullu bf 2 3 hari tak berak . risau saye

baby makan apa tu?

1y ago

Terima kasihhh

Awak bagi anak makan apa?

Nasi+labu=sembelit