jum ganti puasa ladies 💪🏻

hari ni usia kandungan genap masuk 11 minggu. sejak masuk 10 minggu alhamdulillah alahan dah banyak kurang. jadi kita cuba puasa hari ni. banyak nak kejar ni, dah selesai 6 hari, ada lagi 9 hari. kalau buat isnin khamis, sebulan baru nak habis 🥹 next ramadhan mula lagi 4 bulan, waktu tu kita tepat nak masuk third trimester, doa2 moga boleh puasa penuh, ameen 💜 korang ada berapa hari lagi? cuba ganti bila larat, dan jangan lupa tanya nurse/doktor dulu kalau ada masalah apa2 tau 😉 #baby2024

3 Balas

Boleh share tak puasa masa preg? Saya first pregnancy tak puasa awal kandungan.. tapi bila fikirkan, dah tri2 atau tri3 macam makin kerap lapar, lagi susah nk puasa.. ke mcm mana ya?

6mo ago

saya first pregnancy haritu puasa penuh first trimester 😁 kalau tak ada masalah lain mcm muntah2 ke etc, boleh je. ramai orang preggy 1st trimester morning sickness teruk, muntah2 etc lagi hilang banyak nutrisi dari puasa, turun berat berkilo2, alhamdulillah baby membesar elok je. sebab tu penting untuk cari ilmu dulu. sahur jangan pernah skip, banyakkan makanan bernutrisi masa sahur dan berbuka. kita still makan sekurang2nya 2x sehari bila puasa, inshaAllah patutnya cukup untuk mak dan baby. first trimester kita patutnya still makan macam biasa, tak perlu tambah kalori pun.

saya tak ganti lg. sbln tk blh puasa sbb pantang drh nifas plk lma.. nk gnti puasa jgk

6mo ago

huhu banyak tu. saya ganti setengah bulan, 15 hari ni pun dah terasa banyaknya. all the best mammy! 💪🏻💪🏻💪🏻

all the best