kuning

Hari ni bby kena tahan wad semula..3 kali dh keluar masuk wad..ya ALLAH bila la semua ni nk berakhir???

9 Balas

Hi sis, if baby warded jaundice make sure baby dpt sepenuhnya lampu bilirubin. Setiap jam boleh letak baby terlentang & meniarap supaya seluruh badan baby kena cahaya lampu. Then, pam susu ibu, suap baby minum guna syringe dgn kerap 20-30minit. Sikit2 pun takpe janji baby minum dan tak perlu banyak kali angkat letak bawah lampu. Kesian baby nanti. . If dah balik rumah, suruh suami tukar mentol lampu bilik/lampu tidur yg baru. Just tidur pakaikan lampin supaya jaundice cepat turun. Then, boleh juga selang seli minumkan baby susu badan dan susu tepung, means sebagai ubat bukan sepenuhnya bagi susu tepung. InshaAllah boleh turunkan jaundice.