Susu Badan

Hari ke-10 selepas bersalin. Pump susu dua dua belah cuma dapat 50ml saja. Ini banyak ke sikit?#firstbaby

7 Balas

baby x directfeed ke? cuba share waktu awak pam mcm mana? size corong pam awak dh betul ke? normal. susu badan akan keluar ikot demand baby kita☺️. makin lama makin meningkat mengikut demand. yg penting paham kn konsep penyusuan susu ibu iaitu demand dan supply. demand (permintaan) dan supply (pengeluaran/penghasilan). selagi ada permintaan dr baby directfeed/mengepam selagi tu penghasilan susu badan awak akan ada.

1y ago

Baby direct feed sbb aritu salah cara lekapan. Puting susu sy blister. So sy stop kejap direct feed and bg pakai botol sementara tunggu puting susu heal. Skrg puting dh okay, sy dh direct feed balik. 😀

Normal. Itu lah keperluan semasa anak. Perut dia kecik lagi, jadi “kilang” pun tak produce banyak. Kang bengkak susu, pedih sgt2. Tak perlu risau nak makan itu ini utk tambah susu. Semakin anak membesar, smkin banyak susu kita boleh hasilkan

Takpe, 50ml pun okay dah cuma kena banyakkan makan makanan untuk milk consumption. Banyak minum air banyak

Takpa .. teruskan pump , lama2 dia akan banyak dgn sendiri , yg penting kene pump setiap beberapa jam

mkn bnyk ckit. minum air masak bnyk. kerapkan direct feed.berurut

1y ago

Thank you sis …

Kalau boleh bf, better bf mommy. Pam tak sama dengan bf

boleh tahu kenapa pump? baby ada duk sekali tak