Sejarah 4feb sekaligus untuk keluarga Sya

Harap ada lah sudi baca , sedih sebenarnya #4hb hari paling sedih... 1. Ulang tahun anak sulung yang ke 4 tahun janji nak sambut tpi tak dapat tunaikan impian dia 2.suami dibuang kerja serta merta. 3.sepatutnya gaji masuk tapi boss tolak semua 1 cen pun x dpt. Hai., Terima kasi yang sudi baca, hari ni sedih sangat² bukan sy je suami pun murung seharian.. simpanan habis menunggu gaji masuk tapi x ada walaupun seposen . Suami sy bekerja sebagai penghantar barang.. bulan lepas tayar kereta meletup., Jadi jalan terakhir . Bagi tahu boss untuk advance tolak gaji 1k yang sepatutnya masuk 4hb 2 ni advance untuk buat tayar .gaji sepatutnya suami sy dpt 2.5k .. nk dijadikan cerita ada 1 kawan sekerja hari2 ajak suami sy mancing.. kalau suami sy x nak keluar dia akan gunakan isteri dia msj sy untuk ajk memancing... Hari2 tau. Tu baru mancing belum kalau sy dan suami buat aktiviti luar mesti dia akan tiru.. dia akan buat jugak apa yg kami buat . Dan apa yg kami beli dia akan beli kata putus x boleh tengok org lebih sikit dari dia dan laki dia ni ..ok selain suami sy advance kawan dia ni pun ada advance total 3k..semlam tetiba dia call suami sy cakp dia carikan kerja lain . Kenapa dia rajin2 nak carikan kerja secara tiba2 .. masa ni tak fikir apa2..lepastu ptg tadi . Isteri dia masj sy.. ckp suami sy dh kena buang . Sbb advance 1k. Sy ckp mana tahu dia kata suami dia BGI tahu . Then suami sy msj boss, boss pulak ckp mana ada buang suami Sya.. Selang 1 jam boss tu msj bagi tahu suami sy x boleh kerja lagi sbb advance tu lah . Yang saya Pelik macam mana dia dan suami dia boleh tahu dulu pasal suami sy... Berbanding kawan2 kerja lain .. bila bos dh keluarkan suami sy dri Grup kerja...ada lah kawan kerja lain BGI tahu.. si kawan yang ini banyak burukkan suami... Hmmmm agak2 dia sabotaj suami sy ke.. kenapa dia advance 3k x kena buang . Sepatutnya suami dpt blance tpi satu apa x dpt.. guna 1k.. baki lagi 1.5k.. belum masuk kiraan tutup buku hingga kelmarin . Ikutkan jumlah 7ratus..tp tu punx dpt... Kawan2 lain surh bincang dgn boss . Tp kawan yg ni kata cari kerja lain jgn tunggu kerja ni .. hmm sedih apa yg kita dh janji kat anak x dpt tunaikan.. lepastu di hari ulang tahun papa kena buang kerja.. gaji pun x dpt

2 Balas

betul lah tu. bincang dgn bos dulu. 'kawan' tu ckp xyah dgr. suruh suami u pegi jumpa boss dia, bincang. kalau xde penyelesaian, suruh suami u bwk pegi pejabat buruh. buat report dkt sana. and kalau betul suami u kena buang kerja, mntk dia surat bertulis atas sebab apa. kalau x logic alasan tu, buat report sekali dkt pjbt buruh. mne boleh main suke2 hati je buang org. jgn dgr ckp 'kawan' yg tu. fight dulu gaji kerja yg sekarang ni atleast.

Bincang dgn bos dan klu awak yakin dia buat tk baik pd suami & awak, seeloknya jauh kn diri. Itu bukan kawan, itu lawan namanya. Takut esok2 pun hidup tk kn tenang ada je benda dia buat. Semoga ada rezeki baru yg lebih baik buat awak & suami 🫶🏻