Taik keras/sembelit..apa solusi???

Haloo ibu ibu, ada apa petua or ubat tk tuk lembut kan najis???? Saya berjam jam meneran KT tandas tpi taik xnk keluar juga.. Rasa mcm sangkut je sbb taik cm xlawas... Huhu .. Korg buat cmne ehh??? Maaflah bertanya.. Ini baru pengalaman ptama kena mcm ni slps beranak ni. Sebelum preggy tak pernah kena taik keras ni.. Lancar je kalau membuang.. #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

normal hampir kebanyakkan ibu slps bersalin akan mengalami mslh sembelit slps bersalin.. sy dulu 1 bln lebih baru usus kmbli normal.. awak mkn nasi dan sayur mcm biasa.. air masak wajib sgt minum bnyk.. blh minta suami beli ubat pelembut najis.. mkn buah jgk.. blh jgk minum.susu full cream.. air masak wajib minum bnyk hari².. klau rasa nk berak jgn duk tahan.. pergi je.. klau x lagi lama lg keras najis..

saya pakai ubat prime enema yg cucuk kat punggung tu...setiap kali nak membuang mmg pakai tu..sbb taik keras..kalau saya tak pakai mmg masa membuang tu sakit giler kat punggung..Lepas membuang pon still sakit...tpy pakai ubat nie kurang sakit.

Sye beli ubat kt farmasii sis..kate nye ssuaii untk ibu lepas bersalin..cbe sis traii cari kt farmasi nama ubat tu lactul..

1y ago

Rm10 sye beli kt farmasi

Sy amal minum air Daun senna sis. Tp yg penting kena bnyk minum air

Saya makan lactul solution beli kt farmasi

saya makan oren sebiji sehari