Baby 6mo tak reti telan

Hai..sape ibu2 kat sini ada pengalaman anak 6mo baru mula makan, tp bila suap tak reti telan @ tak nak makan? Makanan dia tolak keluar.. sampai umur berapa ya baby reti makan btol? Apa cara terbaik utk bg baby makan? Rsa down sikit anak tolak bubur kt buat..takut tpaksa bg cerelac kalau dia still tolak.. 😣😫😢 #advicepls #pleasehelp

7 Balas

Cerelac tak ada masalah sis. Anak sy makan cerelac okay je. Tp bukan la main food dia. Pagi sy bagi cerelac, tgh hari lunch bg bubur nasi and lauk blend,malam nak tidur sy bg cerelac campur dalam susu. Awal2 baby saya bagi puree buah heinz yang dalam tube tu. Calir kat jari and masuk dalam mulut dia. Sebab taste buds dia tak biasa dgn flavour,mungkin tu dia tolak.

1y ago

Oh ya cara campur cerelac and susu, cerelac 3-4 sudu kecil, susu fm 2 scoop. Air dalam 100ml. Kalau pekat sgt tambah sikit lagi. Kalau boleh avoid milna waktu malm sebab manis. Antara cerelac dan biskut milna, milna manis lagi. Kalau campur cerelac and susu kena guna puting botol Y. Kalau tak sekat nanti nak sedut

First, mommy jgn cepat putus asa. Mungkin baby x suka bubur cair boleh pekatkan. Utk 6 bulan teksture makanan likat seperti mash potato kfc tu.

1y ago

Dah buat mcm2 tekstur..dari pekat ke cair..semua dia tolak, luah balik..

Puan join group di Facebook, Happy Baby Foods Malaysia. Boleh minta advice disitu.

boleh sy tahu anak sis berat brapa ya skrg ni..lelaki atau prempuan..

1y ago

Berat skrg 7.1kg, baby girl..

Bby kdang2 kan dia main2 tu sis,,keep bg makan ja😄😄

masa mula2 nk bg mkn,ank bukk mulut x?

1y ago

Bukak tp x telan..dia tolak guna lidah.. lps tu xnak bukak dah..last sekali dia nangis 😩

xbiasa lg tu