Baby 2 Bulan taknak menyusu

Haiii semua nak minta pendapat...bayi saya baru masuk 2 Bulan 9 hari..baru² nie malam anak taknak menyusu tpy pada masa yg Sama anak nngis nak susu..saya breastfeeding..bila puting masuk je dalam mulut dia senyap pastu tido tak hisap pon susu..saya mmg akan bagi anak 2 jam sekali menyusu ikut saranan doktor..tpy bila situasi di atas berlaku,mil saya campur tngn dlm urusan menyusu tu..dia kata baby mmg nak tido takyah kejut biar je dia tido..kalau dia nak menyusu pandailah dia bangun...tpy skrng nie anak tak nyusu dah lebih 4 jam..mcm malam tadi anak last nyusu kol 10 malam ikutkan kol 12 nyusu tpy mil bawa anak saya masuk bilik utk tido dgn dia...jadi nyusu Tu tertangguh smpai kol 2pagi..bila dah ambik anak kol 2pagi anak saya dia still taknak menyusu tpy dia nngis nak susu..bila nngis mil saya ambik balik anak saya tepuk² anak saya Dan anak saya tido pastu dia bawa tido dengan dia balik..pastu kol 5 pagi dia bagi utk nyusukan still anak saya taknak menyusu Dan nngis nak susu..pastu kol 9 pagi baru anak saya nak minum susu..Tu dah berapa jam dh Tu dia tak nyusu..last kol 10 malam ,9 pagi baru nak nyusukan..bila saya Dan suami cakap yg 2 jam sekali saya mmg akan nyusukan ikut saranan doktor dia boleh kata doktor Tu tipu je..pastu mil cakap lain lah kalau baby kena kuning bole lah nyusu kerap..dia ckp cmtu...wah saya sebagai Ibu mmg tak bole ke nak ckp apa yg disarankan oleh doktor..sblom nie anak saya nyusu okay je..#pleasehelp

2 Balas

Kenapa pula mil nak bawa bby waktu tdo.. Ermmm, nurse sy ada bagitau susu terbaik adalah pada waktu mlm.. Kolestrum byk, air susu pekat... Bby nangis tp nak susu, sy rasa sbb dia x dpt rasa puting tu then xdpt melekap dgn baik.. Anak sy baru mlm nie mcm tu.. Bby nak masuk 2 bln.. Utk penyusuan, sy akan bagi susu if dia terjaga Walaupun x buka mata.. Tu tandanya bby lapar bila dia x selesa or gelisah.. Then lagi satu check pampers bby.. Kot penuh or bby berak.. Jangan biarkan Sgt mil buat mcm tu, risau nanti bby sis sebenarnya kelaparan & tiada nutrisi dlm bdn.. X patut mil buat mcm tu.. Lain la kalau menyusu campur.. Nie df, lagi satu risau berat bby nanti turun.. So graf dia nanti x cantik.. Sy paling risau bab berat turun.. Or pada garis kuning.. Lagi bahaya kalau garis merah.. Lagi satu, nanti risau anak x nak dgn sis nanti sbb masa dia banyak kat mil.. Apa kata kunci bilik tu, jgn la bagi org masuk pd waktu mlm.. Biar sis handle, Sekurang-kurangnya nanti sis tahu apa sebenarnya kehendak anak sis yg dia perlukan.. Mgk pelukan.. Kalau bby nangis msa nak bagi susu tu Cuba tenangkan dulu then try tukar posisi cara menyusukan.. Secara baring ke.. So baby boleh tdo sambil menyusu.. Sis pun boleh usap bby.. Kesian sis, kalau mil mengalahkan org yg melahirknnya.. Ermmm, ataupun sis boleh balik kg dulu kat rumah ibu bapa dan disana sis boleh lebihkan byk masa dgn bby, Sekurang-kurangnya itu lebih menenangkan.. apapun sy doakan Semoga dipermudahkan utk sis.. Aamiin Yaa Rabbal A'lamiinn..

amik balik anak dr mil..