Mommies yang menyusu puasa penuh ke ?

Haiii mommies nak tanya. Ada ke mommies² kat sini bukak puasa sebab tak larat nyusukan anak yang fully bf ? Tau tak apa hukum untuk mommies yang masih fully bf kalau x berpuasa? Saya tanya sebab saya masih nyusukan dua anak ..anak first da 2 tahun tapi still nak susu badan.. anak yang kedua umur 2 bulan ..mmg fully bf..dah pam susu bagi minun melalui botol dia x nak ..jadi trpaksa bagi direct. Kadang rasa lemah dan lembik jugak bila dua² nyusu ..lagi² dorang kerap nyusu. Helpme ! Ragu² and confuse #seriusnanya #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

4 Balas

tumpang tanya ye... skrg sy dh pregnnt ank no 3 nk msuk 4bulan,tpi ank sy yg no 2 nie umur dlm 4thun msih nk mnyusu bdn lgi..blh ke sy mnyusukn ank no 2 nie...dh mcm cara bgi nk bhntikan mnyusu bdan..tpi dya ttp nk jgk...

Lewatkan makan waktu bersahur 10/15 minit sebelum subuh.. Banyakkan minum air kosong (Sebelum & selepas makan).. Makan kurma 3 biji.. Kurangkan makan makanan berminyak.. Jgn minum air manis.. Segerakan waktu berbuka..

ambil mnuman mse sahur..nestum cereal..oat..air kurma y d bt sndri..sy cmpur dgn esp shaklee alhamdullilah sgt mmbntu..tubuh bertenaga x lapar..ssu pn bnyk..sy mnyusu jgk

boleh buka puasa kalau Tak tahan . dibenarkan.