Try To Conceive Guna OPK Test

Haii semua. Nak tanya. Saya baru first time nak TTC pakai OPK sebab sejak kawin tahun lepas period selalu x teratur. Masuk hari ni, CD saya yg ke 9 hari. Baru lepas habis period Jumaat lepas. Nak tau, OPK saya ni positif atau negatif ye? Tengok macam ada, macam takde. Atau nak tunggu lagi ye sampai jadi terang sikit? #sangatmengharap #mogaadarezekitahunini

Try To Conceive Guna OPK Test
14 Balas

Hi sis. Jangan keliru ya. OPK adalah ovulation test. Itu adalah test kesuburan sis. Kalau naik 2 line mcm tu terus bersama dengan suami dgn kerap. Tp kalau sis da pregnant OPK juga boleh detect 2 line tu bermaksud sis pregnant. UPT pulak adalah urine test pregnancy tau. Nak yakin beli yg ada tulis UPT. Kalau naik 2 line mcm tu jgk kompem ngandung. Kalau samar2 1 line tu, bermksd kndungan sis masih muda. Tgu lagi 1 minggu atau 2 minggu line akan jd pekat. Semoga memahami... Selamat mencuba 😘

Opk xsama mcm upt. Bila test mmg akan naik 2 line. Yg beza kalau subur test line kena sama terang @ lebih terang dr control line. Tu baru subur. Kena test antara pkl 1- 8pm saja. Kena test waktu yg sama setiap hari. Semoga sis berjaya conceived. Sy pun berjaya lps 6bln buat bbt n opk.

Selalu cycle berapa hari sis? Kalau cycle panjang, akan lambat sikit positif. Teruskan celup ye. Opk kena sama terang, atau line test lebih terang dr control. Kat packaging selalu ada bagitau macam mana dikira positif good luck sis ❤️

Sy dulu try dua dua sekali. Hcg mcm dua line kabur. Then test opk pun naik dua line. Dua hari lepas tu check hcg lg sekali makin pekat dua line.

Kalu positif lebih kurang mcam ni sis.. opk mmg akan naik 2 line cuma yg bezakan positif negatuf kadar terang line yg naik tu.. harap membantu.

Test sampai test line sama terang atau lebih terang dari control line. Ni contoh opk. Yang last tu positive.

5y ago

Puasa air dgn makanan yg bersup 2 ke 3 jam sblm test.. test masa yg sama je.. lagi tepat bacaan.. tp kalau dah jumpa line terang, test lah 2 3 kali pun xpe 😝. Mcm sy excited terang 3 4 kali test.. Goodluck 😊

Mesti dua2 terang sis..bru subur..insyaAllah ada rezeki tunnti...jgn putus berusaha dan berdoa jer ok..😘😘

sis test sampai dapat 2 line tu sama terang atau test line lebih terang dari control line. baru dikira positif

Awk belum ovulation lg tu. Opk klu positif kna line yg bwh tu terang. Cuba lg dlm masa trdekat ni.

hai sis , opk tak sama dengan upt . line opk kena sama terang dua dua baru positif 😊