20weeks4days

haii mommy, nak tnye boleh ke mkn petai 😅 sebab saya hntu petai.. selagi ada selagi tu hadap. saya sjk pregnant ni dh dua kli mkn petai. tapi, dah 2 kali jgk lh perut rasa xsedap 😖saya first baby, xde apa2 alahan.. mkn smua ikut hentam je smua telan.

3 Balas

boleh try kurangkan kuantiti petai kalau nak makan atau mungkin elakkan dulu masa mengandung. Mcm sy sebelum pregnant boleh je makan ubi-ubian mcm kentang, keledek, ubi kayu etc tapi bila mengandung terus jadi mcm angin sampai muntah². Once sy tgk semula pola makanan sy masa hari kena muntah² tu baru perasan sy ada makan keledek or ubi kayu. Tak sanggup rasa tak selesa sakit & muntah, so sy terus stop makan ubi-ubian.

Wahhh petaii… sedapnyerrr😂. One of my fav jgk sis. Cicah dgn sambal belacan. Ya Allah, nikmat sungguh. Cuma spjg prgnnt ni prnh rasa, tapi sikit je🤭😄

2y ago

tulah fav wo petai, lagi² smbl udang petai.. tp tulah.. sblm pregnant bly je bantai smua.. sejak.pregnant ni bnde yg berangin pun cpt sensitif ble makan..

mkn jelah sis. okay je. asal jgn mkn seperiuk sudah haaa