TAK BOLEH MAKAN PETAI DAN DURIAN SEMASA 8 BULAN

Hi, nak tnya, betul ka pregnant mommy tk boleh mkn durian, betik, petai start 8 bulan sebab dikhuatiri nanti bersalin darah hanyir? Sebab nya saya mmg fav la durian dan petai, tp tkda la sampai mkn selalu selalu. Tp mil kata 8 bulan dh tk boleh mkn petai, durian, betik sbb nanti darah hanyir. Bukan apa, kalau ignore nanti terasa pulak mil.

16 Balas

takde laaa.. petai dengan durian tak boleh makan waktu hujung hujung pregnant sebab nanti air kencing/ air ketumban berbau. nanti masa melahirkan satu labour room bau petai atau durian. sebab mmg due lambat lagi, tapi kita taktahu bila baby nak keluar 🤭 sebabtu kene elakkan bila da hujung hujung nak dekat bersalin, kalau betik tak pasti pulak boleh berbau. darah kita semua mmg hanyir

awak darah kita mmg bau hanyir tambah2 nifas. bukan sebab awak mkn durian dn petai😅😅. awak ia kan je la. lepas kalau rasa nak mkn mkn je. sorok2. xde slh pon. cuma nya kalau awak mkn petai kencing berbau je la. itu mesti awak sndiri pon tau kan😁

bkn sbb drah bau hnyir...sbb nnti air ktuban yg bau busuk...skrg 8 bln bby bile2 mse je bleh kuar..sbb tu kna stop skrg...nnti lbour room bau busuk awak jgk malu nnti...heboh nnti 1 hsptl😂😂

kalau nak dekat due ni risau juga la ,tapi kalau awak teringin sgt nak makan petik , makan la sikit saja utk lepaskan mengidam. bab durian dgn betik tak pernah tau pula berbau. tapi kalau teringin makan la sikit.

Dekat2 nk due mmg x mkn petai sbbnya risau air ketuban semerbak bau petai..tp darah apa je tak bau hanyir awak... Mkn je lah nk mkn apa slgi tiada allergik..org2 tua ni biasa lah, klau blh smua bnda ada pantang

Yee betul..Klau blh berhenti laa makan Klau dh bnyk bulan...sy dh pernah kena dlu dh bnyk bulan makan petai ..kuat sngt2 bau darah hanyir..doktor dgn misi marah ..sbar je laa sebab salah kita sendiri kan

Benda2 yang tak pasti ni better rujuk doktor atau someone yang pakar. Kadang tak semua yang mak atau mil kita share tu betul. Dengar je boleh la 😅

Elakkan ler mkn petai hujung2 ni.. kang bau semerbak satu dewan bersalin😂😂🫢 naya nurse2 ngn doc😂

Biasa 8 bulan mmg kena stop dah makan makanan berbau mcm petai , jering apa semua tu . Air ketuban berbau

bukan darah awk. air ketuban yg bau petai nnti 😂 darah tetap bau darah mcm biasa..boleh je makan..