Panadol ketika hamil

Haii ibu2..sy nk tnya bleh kaa kita mkn panadol ketika hamil.? Usia kandungan sy 23mggu..sakit kepala rse mcm nk demam..harap2 ibu2 bleh bantu sy..terima kasih.. ##firstmom

5 Balas

Boleh sis, tapi better kena consult dgn doc dulu ya. Sbb nya sy pernah demam & sakit badan sampai tahap tak larat nak bangun, masa tu kena kuarantin kat hospital sbb covid. Doc bgtau cuma panadol je ibu hamil dpt mkn kalau time betul2 tak sihat/tak larat. Tp sy suggest sis kena pg klinik dlu ya kalau rasa tak sihat. Buat sementara tu minta tolong husband atau siapa2 ada dgn sis buat light massage kat kepala & bahu dlu utk legakan. Get well soon mommy❤️🙏🏻

2y ago

itu lhaa skit sgtt kpala smpai x larat nk bgun😣dari pgi smpai mlm tahan sakit..nk mkn panadol tpi rsau tkut x bleh😌btw,,thanks sis for the info❤️☺️

Jika sis nak makan ubat sila consult dengan doktor di klinik swasta pun boleh . Ketika mengandung ni bukan sebarang ubat boleh amik . Even panadol , sebab lain orang lain kesihatan dia , doktor pantau melalui buku pink tu nak bagi ubat pun takut effect diri ibu & baby . Boleh sapu minyak atau balm pada leher , belakang tengkuk serta di kepala serta atas dada saja . Plaster koyok pun boleh .

2y ago

Baik..terima kasih sis🤗

Ok je panadol. Ia paling Selamat. Saya kena Covid last month, doctor juga advice Makan panadol kalau sakit kepala atau kurang sihat. Panadol adalah ubat paling safe for pregnant mothers berbanding ubat2 yang lain. As long as tak ambik keterlaluan k. Take care mummy to be!

2y ago

Thanks for the info🥰lega dgr jawapan sis☺️👍🏻take care too dear!

pakai koyok (plaster putih) tu ja lar ya sis. time preggy ni kalau boleh elakkan segala ubat2an selain ubat yg utk kandungan kita. moga cepat sihat.

2y ago

Tuu lhaa,,rsau nk mkn ubat slain ubat dri klinik..tapi btol2 x bleh tahan sakit kpala smpai badan2 sakit..xlarat nk bgun n xde slera mkn..xpernah sakit kpala smpai mcm nie..dri pgi smpai mlm tahan sakit..sbb sy nie susah sakit tpi bila dh sakit msti teruk😣btw,,thanks bgi cadangan🤗smoga sis sihat2 jgk ye☺️

Panadol boleh je makan sis. Nak tau lebih lanjut sis kena tanya doc ya. 🤗

2y ago

Alhamdulillah,,lega dgr jawapan sis..terima kasih yee🙏🏻☺️