Salam ibu hebat! Tips bersalin czer.

Haii ibu² nak minta share tips macam mana ibu² jaga luka bersalin czer ye? saya first time kena serah diri anak ke 3. Sebelum ni normal. Saya betul2 down sbb saya tak tahu langsung tentang czer. mak dan mak mertya juga tak tahu mcm mana nak urus pantang czer. betul2 buat saya down. saya ada ambil confinemet lady untuk 14hari untuk jaga saya dgn baby baru nanti. cuma nak tahu macam mana nak uruskan diri, luka bersalin, makan pantang, menyusu. ya allah saya betul² zeroo hal ni. saya ada baca macm2. buat saya lagi takut. tengok muka dr pun boleh buat saya menggigil. bantuu sayaaaa pleaseee ibuuu 😭😭😭😭😭#seriusnanya

2 Balas

Hi. Bagi saya yg plg penting seminggu pertama jgn bagi luka kena air lansung. Saya tak sure hospital lain camne, tapi saya berplaster seminggu tu. Lepas dah buka plaster pun saya elakkan kena air sampai betul betul kering. Boleh try tampal plastik ke apa ke. Kalau terkena, keringkan cepat guna hairdryer. Tiap kali mandi buat camtu. Banyakkan makan buah especially oren utk pulihkan luka. Nak bangun dari baring kena mengiring tepi dulu, baru bangun. Ni utk elak pressure kat luka czer. Kena jaga jaga sikit kalau nak terbatuk/bersin. Nnt sakit sikit 😅 boleh sediakan air kat tepi so before rasa nak terbatuk terus minum air. Sakit tu mmg sakit tapi kena praktis jgk jalan hari hari nak bagi luka kering cepat. Tapi slow slow je. Dari segi makanan mcm sama je kot. Ikut sendiri kot. Saya takde pantang apa. Janji makanan tu sihat semua saya makan. InshaAllah ok tu. Saya pun tak plan nak czer. Dtg hospital nak checkup, tetibe kena operate terus 🤣 lagi tak prepare mental nak kena czer haha. Moga dipermudahkan! 🌸

1st: bertenang 2nd: kesan czer tu kena sentiasa kering. itu je. dapap dap dgn air suam, dap dap dap kain atau tisu kering. pastikan tisu /kain yg tak meninggalkan sisa benang/kertas ya. 3. Slow motion dlm setiap pergerakan 4. banyakkan minum air 5. habiskan ubat yg dibekalkan oleh hospital 5. makan makanan yang baik 6. Jangan buat aktiviti berat /angkat berat selama 6 bulan 7. bangun drpd baring secara mengiring dulu