Folid acid perlu dimakan smpai bila?? Smpai da nak bersalin ke?

Hai..assalamualaikum..saya nk tanya mengenai folid acid.. saya bru nak menjadi mommy.. kini kandungan saya da 8minggu 3 hari.. hari tu masa jmpa dktr..dktr ada bg sy ubat folid acid dalam 2 papan mcm tu bersamaaan 20 biji.. kalau ubat tu da hbis.. kita kena minta lagi kt dktr atau xperlu ya.?? #ingintahu #bantusharing

8 Balas

terima kasih semua atas penjelasan.. sy pk saya nk buat checkup skali scan masa raya nanti.. tp ubat saya cma tinggal bpe biji je lagi..sbb tu sy tnya..sy buat checkup masa tu dkt klinik swasta..itupun sbb sy nk check sy betul2 preggy atau tak.. 😅😅 selama ni result sy sgt mengecewakan..bila try gna pregnancy test..positive..terus ajak suami gi check kt klinik..and masa tu dktr kata kndungan sy bru 6week.. then dia bg folid acid..sy tnya dia andai kata terlupa makan ubat ni xpe ke..?? dia kata xpe..ni hanya vitamin... dia kata makan 2 biji sehari..

Folic acid untuk awal kandungan boleh makan, tapi bila dah masuk trimester 2/3 sis kne makan ubat yg doktor bagi , ubat KK yg doktor bagi tu pon dah mencukupi all in semua ada dlm tu. Kalau ubat tu habis, sis boleh mintak lagi kat doktor. Mcm saya selalu checkup, saya akan mintak ubat dalam 2 kotak mcm tu terus, ckup untuk sebulan. Skrg dah masuk 35 weeks pon makan ubat KK bagi je hihi🥰 takyah beli dah sbb kat luar pon agak mahal harga dia👍🏻

2y ago

oo...ok2...aah..sy bru 1 trimester.. terima kasih ya puan inform.. 🥰

kalau nk mudah, awak beli je sndiri. tpi saya masa 6w checkup kt swasta doktor bgi ganilia ganti dgn folic acid biasa tu. dlm ganilia tu smua dh lengkap..kira mcm all in one lah😆 smpai la skrg dh nk masuk 32w pun makan ganilia jelah dgn maltofer utk tambah darah.

2y ago

oh ok2..fham dah..

lps bersalin pun still dibekalkan supplement folic acid, b complex & iron tablets.. pokoknya , sepanjang kehamilan smpi laa lps bersalin mmg akn dibekalkan dgn supplement2 tue . setiap kali check up pun doc akn tya , ubat masi ada atau dh abis.. nnt dorg akn bgi lgi..

Buat check up dkt mana ye sis? Biasanya time nurse/doc akan tnye ubat ada lg tak n mkn ubat apa. Kalau dh nk hbs dorg akan topup lg ubat n akan tukar jenis ubat ikut usia kandungan

2y ago

klinik swasta..tp masa tu checkup urine je..nk pastikan mengandung ke x😅😅

dr tmpt saya dia kata folic asid ni kene makan sampai dh nk bersalin,sbb semakin baby besar semakin dia perlukn ... saya smpai skrng 35 minggu suruh makan iberet

minta lg. sampai doktor bagi ubat lain . folic acid utk 1st trimester awal lepastu nti ganti lg dgn multivitamin yg lain

2y ago

oo..ok2..baik... sy pon xpernah jmpa dktr lagi lepas check urine tempoh ary...maybe next week sy gi check skali scan..sbb da 10 week time tu 🤗🤗

Dr kata folic acid smpai first tri je utk pembentukan tulang blkg,dah masuk second n third tri dah x de function

2y ago

ooo..yeke..ok2 baik ..terima kasih ya