Berat Badan

Hai,ada tak cara untuk maintankan berat badan. Saya sudah 34 minggu. Minggu depan ada checkup dan bila saya check berat naik 1.8kg padahal saya tidak makan berlebihan. Ada tak cara untuk maintainkan berat badan supaya tidak naik berlebihan,saya risau perlu minum air gula sekali lagi.Saya tak sanggup nak repeat air gula #tips#beratbadanibuhamil

6 Balas

awak sama macam saya , saya just makan nasi siang sahaja 😅 , kalau malam lapar saya cuma ambil mee / roti mcmtuuu " asalkan kenyang" sbb siang dah bantaii nasi kan 🤣 tp bilaa dah nak dekat date checkup malam saya akan tido awal sbb xnak rasa lapar . Itu cara saya laa hihihi . Yng penting jangan stresss , tenang tenang sajaa . Semoga dipermudahkan urusan 🤲🏻🩵 .

kalau turun berat nurse marah.. naik berat pun marah juga.. bagi saya selagi baby sihat kt dlm insyaallah xde pape..klau perlu minum air gula minum je, saya sngkut gdm, sy stress tp dalam ms sama enjoy pregnancy journey ni.. berat sy pun naik 20kg sejak buka buku pink hehe.. sy pun sama dgn awk 34w juga.. moga baik2 utk awk.. jgn stress sikit je lagi

1mo ago

saya maintain berat mmg makan lauk je sis, nasi dalam dua-tiga sudu je. saya ganti minum air susu hl banyak untuk rasa kenyang, ok je check naik 300gm je haritu. lapar sangat makan nestum/roti dgn peanut butter

Saya pun 34weeks naik sampai 20kg 😔. Saya makan berat siang saja. Minum manis saya ambik jugak tapi sehari sekali. Malam makan roti dgn telur itupun lapar jugak. Nak cakap berat maintain tu tak jugak. Cuma naik tak banyak. Mommy jgn stress2 sikit jer lagi. Saya selang sehari kena pegi kk check bp dgn urine penat tapi enjoy ajer hehe

Entahla sis sy pun 34week gak kene bebel bila naik 2kg. Sy rse mustahil nk maintain brt bila kite ngandung. So sy tadah jela nurse nk bebel apepun. Mls nk stress sbb kite mmg sntiasa lpr time pregnnt ni. Lg 1 sy xde gdm.

kdg² makanan berasaskan tepung juga boleh buat berat naik. next time boleh cuba kurangkan ya sis. jika buah pun boleh elak mkn spt pisang sb gula dia sgt tgi & boleh buat berat naik juga

xleh turun my dear. u turun bby akn ada masalah. try mantain saja.

1mo ago

takde cara pun sis, sbb badan org lain2. elakkan desserts and makan sampai tak boleh gerak. cukup hilangkan lapar and mual shj