Baby mengeras selepas bersama

Hai sy dh 32weeks+ nak masuk 33weeks.. Kenapa ye after bersama baby kejap2 mengeras. Sakit perut ni ya Allah.. Baby sy pulak songsang and suka melintang kdg2.. rasa senak dada bila dia mengeras.. normal ke lepas bersama mmg bby mngeras je.. risau terberanak je #ingintahu #firstbaby

6 Balas

Saya 34w, ada bersama dengan husband, lepas tu rasa la mengeras ni setiap 3-4 minit. Sebelum ni jarang rasa mengeras ni. Tapi lepas bersama tu jadi asik terasa je mengeras. Hari hari lepas tu pun kerap jugak rasa keras tapi tak ada pattern la. Pagi rasa sekejap, petang rasa sekejap camtu je. Sampai saya punn confuse ni Braxton Hicks ke contraction betul ni 😂 tapi Alhamdulillah setakat ni cuma Contraction palsu la. Pernah terbaca kalau bersama masa 3rd trimester ni boleh release Oxytocin hormon yang boleh bantu rahim kita prepare untuk contraction. Macam helps badan kita to prepare untuk real contraction nanti. Waullahualam. Kalau ada yang lebih tahu pasal ni boleh betulkan/jelaskan lebih detail 😁

sama la sis saya skrg da 34weeks..lepas bersama mesti rasa baby mengeras jenuh la pujuk gosok2 bagi lembut..lpas tu sakit2 n ngilu bwah perut risau pulak malam2 nk terberanak..😂 shuben ckp mungkin baby marah kacau dia tidur.tp klau lepas dalam memang sperm boleh punca false contraction..

1y ago

sy dh masuk 30w ke atas baru berani lepas dlm.. tp bila lepas dlm rasa sakit pulak

Ms 31w ada bersama, pastu baby mengeras 5 min skali, but brief each mengeras tu.. risau sy.. terus taknak dah pasni.. i think the husb semen yang menyebabkan or trigger contraction.

takda apa ,normal je kalau bersama baby memang akan mengeras puan .. lagi2 kalau suami buang dalam memang terasa baby mengeras ..

1y ago

mungkinlah sebab ada terbaca satu artikel tu dia cakap untuk memudahkan bukaan taktaula betul ke tidak

normal tu sis. apatah lg bila klimax memang perut akan mengeras

1y ago

kalau risau sis boleh ke hosp. nanti doc akan cek apa yg patut. kadang pengalaman kita tak sama.

normal ..