Perjalanan jauh

Hai semua,nak tnya,ada risiko tak kalau berjalan jauh untuk kandungan 34weeks dan ke atas??cth mcm saya nk balik kg sblum bersalin ni,usia kandungan sarat dh 34weeks..perjalanan sy dari sg petani kedah nak ke johor..ambil masa 10jam atau lebih kalau ada jam..berisiko tinggi ke tak ya??#ingintahu #pleasehelp

6 Balas

hi awak. boleh je awak. adik sy haritu masa 38weeks siap pergi berjalan lagi. just prepare brg2 hospital dlm keta siap2. dan buku pink sentiasa ada bersama. hari sblom dia pergi berjalan dia ada pergi klinik dulu. sbb mula2 igt nk bersalin. tp bila check doctor kata baby tak turun laluan ke bawah lg. dn xde bukaan pape pon. dn adik sndri rasa dia belom nak bersalin. dia berjalan dr penang ke ipoh. ipoh g kl. kl ke johor then patah balik. alhamdulillah xde pape. pon. awak cakap dgn husband kerap berenti utk awak straching. jgn la dr kedah smpi johor xstop lgsg. itu bhya la. kalau awak risau pergi je klinik then minta advise doctor.

1y ago

sama2 awak. semoga urusan awak dipermudahkan okay.

risiko tinggi je. nak pulak lepas tu nak balik kedah balik. tapii nak balik jugakk, akan makan masa lebih 12jam. sbb ibu mengandung kena berenti setiap 2jam, utk elakkan rasa x selesa dlm kereta, nak kencing nak makan and so on. and 34w tu actually mmg boleh siap sedia utk bersalin je. wajib bwk brg2 baby, and buku pink, incase tetibe nak bersalin, semua dah ade. x perlu nak crik lagi.

1y ago

Jd mmng berisiko la ya..tp tu lah,mmng nk blik jgk jenguk org tua..dh la nk dkt bersalin,nnti dh bsalin family pulak ssh nk ke rmh sy..jd ad tips lagi utk share kt sy??

kalau x dak masalah kesihatan, boleh balik je. cuma doktor pesan, kena kerap berhenti kereta and then kita kena gak keluar berjalan² bagi darah mengalir elok..and duduk dlm kereta pn kena stretching, kena gerak² kan kaki, badan selalu. and byk minum air utk hydrate.

1y ago

sebab sy balik je masa PRU nh. kl-perlis, dlm 12 jam mcmtu sbb jem teruk. take care and be safe mommy

standby barang2 baby skali, bawak buku pink. kena kerap berhenti di r&r. setiap kali berhenti, kena jalan jalan sikit supaya peredaran darah lancar dan nak elak kaki bengkak.

sy sarankan sis balik kg masa usia kandungan 37 minggu. apa2 jdi baby dah cukup matang.

kena kerap brhenti.jgn dduk dlm kete lama sgt,sakit pggang xleh bwk bncg klo dh kena