Macam mana nak terima anak

Hai semua. Sy nk tanya cmne ibu2 yg ‘terbabas’ atau ter-dpt anak walaupon dh plan sehabis baik terima anak yg lahir tu? Sy masih x dpt terima kenyataan sy dh jd seorang ibu. Sy kalau boleh nk berdua je dgn suami. Skrg anak tu dh jdi amanah dan tanggungjawab sy. Tiap hari sy rasa ‘terpaksa’ je jaga anak tu. sy rasa sy x ikhlas pun. Dia dh 4bulan. Tp sy masih rasa sy x ready nk galas tggungjwb sbg seorang ibu tu. sy first mom. Semua benda rasa overwhelming bgi sy. Cmne nk atasi perasaan ni ye. Sy nk rasa happy besarkan ank ni. Tp perasaan penat lebih besar dri happy tu. Mohon jgn kecam.. tq #bantusharing #SeriusTanya #bantujawab #Sharing_dong_Bund #curhataja

25 Balas

sama jugak dgn saya , kawin ja terus lekat. mmg rasa tak ready pun , mcm awak ckp rasa terpaksa ja jaga dia tapi skrg anak saya dah 6bulan lebih. dah pandai mcm mcm , saya rasa happy pulak & berterima kasih dkt diri saya sbb mampu sabar sampai sejauh ni utk jaga anak sy , anak itu amanah. dia pun takminta utk dilahirkan , awak kena selalu ckp kat dia "terima kasih pilih mommy jd ibu awak" ❤️❤️ anak yg akan ajar kita jadi lebih sabar & pandai kawal emosi kita tauu. awak kena terimaaa yg awak dah jd seorang ibu , jadi ibu ni best tauuu !!

Saya pregnant second pon tak ready sis.. sebab sy baru start kerja dekat tempat baru, merantau luar negara lagi.. masa sy dapat tahu pregnant tu pon sy stress sgt, saya tak suka org wish tahniah masa tu.. sy siap cakap kat husb nak gugurkan.. tapi husb kata jangan, itu rezeki.. lama jugak sy nak terima… tapi saya ajar diri saya slow2, anak dalam rahim ni, tak minta pon nak ada dalam ni.. anak ni tak salah.. kita je yang kena redha.. lama lama saya pulak yang tak sabar nak jumpa sikecik ni.. insha Allah bulan depan sy bersalin kan dia.. jadi, sis cuba berdamai dengan takdir ya…semoga sis terus kuat *hugs

Samalah mcm saya sis masa anak first lahir tak sempat nk lebih masa dgn suami tapi mak saya yg selalu ada disisi mungkin masa nak pulihkan mental fizikal kita baru jadi mak ni makan masa saya setahun berperang dgn perasaan sebab tak bersedia tapi allah maha adil dalam dia bagi perasaan mcm2 allah limpahkan rezeki yg cukup sangat untuk family . Saya sebelum ada anak struggle saya dgn suami tapi berkat anak dh nak keluar dan time tu baru nk naikkan business rezeki tu dtg tak henti2 sampai skrng . Semangat tau mummy . Mummy boleh 💪🏻❤️

Ank tu pembawa rezeki.. Insyaallah apa yg berlaku ada hikmah..mcm saya juga..bilamana kita hanya mampu merancang..redhakan apa yg berlaku..ingatkan ckup dh 4 org..jarak pon jauh..Mcm mn pon kita kata tanak..tp Allah izinkan juga..terima & mensyukuri..ambil masa 2 hr gak nk terima kenyataan.. yelah usia pon bkn muda lg.. Alhamdulillah..ank2 pon gembira nk tunggu adik baru..Mge Allah permudahkan apa juga urusan kita dunia & akhirat..Jd lah ibu bapa yg membimbing ank utk jd soleh dan solehah.. Insyaallah

i feel you sis. sabar ya. sy dlu ms anak kecik mcm tu juga. bila makin besar dia dh pndai amik hati kita rse syg sgt2 kt anak. kdg tu tgh marah anak sengih2 hilang rse nk marah. klau awk stress nk marah2 cuba tgk mata tapak tgn anak awk mst awk rse sedih. sekecik itu tangan dia trgamak ke nk bnci marah2. sy tiap kli rse nyampah dgn anak mst sy pegang tapak tgn dia tgk kecik nya la lagi knpe la sy marah2. sabar ye besar sikit dia dh pndai itu ini okay la tu sis.

Hai sis, bykkan berdoa ya utk kekuatan diri dan semangat , its ok, buka hati slowly utk terima. Tiap hari cium la baby dan cuba rasakan sayang dia dekat sis. Sebab kita tak tahu, next time bila betul2 nak planning next baby diberi pula dugaan susah nak pegnant lg. Lagipun byk lg pasangan luar sana yg sukar nak pegnant.. God bless u sis

saya dulu masa 1st mom sy banyak mengeluh maybe sebab penat and tak reti handle baby. and then someone said do your best sebab u ada peluang to be the best vesion. bayangkan jika allah tarik segala apa yg dia bagi. bayangkan anak yg tengah u susukan tu tiba2 tade . uish deep bagi saya ayat dia. terus insaf sejak tu 😭😅

Bila ada ank kecik ni kita nak keluar pon susah …. Nak dating dgn suami pon susah …. Kadang2 nak Bersama pon susah …. Baby membesar ni kejap je … Enjoy je jaga elok2 … masa dia dgn kita ni kejap je ….

Normal. Saya first mom mmg awal2 rasa lwtih sgt rasa tk enjoy pun jd mak, tp bila anak dh 6bulan ke atas, dh manja nak kita, pandai gelak, mmg akan ada rindu sayang tu..it takes time💪🏻

Ingat lah puan..tak ade istilah terbabas atau terdapat anak bilamana sang suami dan isteri berhubungan yg halal. Redha dan terima la hakikat itu ye.

4mo ago

Saya suka komen ni. Saya lepas nikah 3 minggu dah mula mual2. then Dr sahkan hamil. Saya happy, husband saya x percaya sbb bru sangat nikah. tapi dia happy ja. Saya inform mak saya, mak saya happy. Bila saya inform MIL, dia macam x suka. dia tanya macam mana boleh mengandung? terus down sangat rasa. mak saya nangis2 peluk kak ipar saya waktu tahu kak ipar saya pregnant. tapi MIL saya x suka.