GDM @ 29weeks

Hai semua. Saya sangkut gula di usia kandungan 29 weeks. Kena on diet control. Harini kena ambil bsp di KK 4x. First time minum air gula tak sangkut pun. But its okay. Jadikan pengalaman. 😄 Yang ada tips untuk control GDM boleh share ya..thank you. #firstbaby

4 Balas

Sya pun sangkut gdm 28weeks 😆 sya beli alat glucometer utk check makanan yg spike darah gula sya. Senang saja, sis ingat ni.. Apa saja yg ada gula dan carbohydrate (tepung2, kuih2, mee, nasi, cakes etc) jangan makan. Nasi mungkin mereka akan cadang 2 suap saja. Klu betul2 teringin boleh la makan sikit saja, rasa2 saja, itu kalau gdm masi boleh diet control. Hanya makan byk protein, sayur, natural fats (cheese, milk etc) kalau sis rajin buat la research jenis makanan keto. Semua tu safe utk gdm. All d best sis 👌😊

Takde tips 🤣 makan macam biasa tapi control portion, buat diet suku suku separuh. Jaga portion carbo mcm roti/mee/nasi. Buah naga/jambu batu/oren suka hati nak makan sebiji sehari pun boleh. Mcm tembikai ke mangga ke, kena sepotong je. Jgn terlalu stress control makan nt hypo lagi bahaya. Tu je dietitian saya pesan.

sy pun gdm on diet.. sy makan je sis cuma berpada pada.. so far bacaan gula semua pun cantik.. jmpe doc dia pun puji.. tmbh pulak umur sy bru 22 😊 kdg kdg pukul 4 pagi sy bngun mntk suami gorengkan telur nk makan nasi dgn kicap 😆

jaga makan sis, pilih mknan sihatt